Afbeelding
Foto:

Sinti en Roma herdenkingen

OLDENZAAL - Zondag 19 mei waren velen, ook Oldenzalers naar kamp Westerbork gekomen om te herdenken dat het 75 jaar is geleden dat 245 Roma en Sinti van uit kamp Westerbork werden gedeporteerd naar het vernietiging kamp Auschwitz – Birkenau. 214 van hen zouden de vervolging niet overleven. In Westerbork werd aandacht besteed aan het Romani de Porajmos, de Romani genocide, die Holocaust is komen te heten. Sinti nabestaanden en Oldenzaal zijn sterk met elkaar verbonden.

De bladzijde uit de geschiedenis van de nacht van 16 mei 1944 is zwart omrand en zal dit altijd blijven. Die nacht 16 mei 1944 werden in de Poortstraat te Oldenzaal drie leden van de Joodse familie Cohen en later zes leden van de Sinti familie Weiss gedeporteerd. Afgelopen donderdag 16 mei vond in Oldenzaal de Sinti herdenking plaats. Was eerder in de Herdenkingstuin het Sinti monument al onthuld en werd vorig jaar de Sociale Sofa dicht bij de plek aan de vroegere Poortstraat 21 gemarkeerd, het zijn en blijven twee plekken in Oldenzaal die ons zullen blijven herinneren aan het leed en de pijn van het verlies.
Bijzonder waren de woorden van burgemeester Patrick Welman die zijn dank uitsprak naar de studenten en docenten van het Twents Carmel College. Dat de verhalen worden doorgegeven en herhaald. Ieder jaar opnieuw en dat blijven wij doen. Het is een groot goed dat wij dit in alle vrijheid kunnen, willen en mogen doen.
Met name het willen zorgdragen voor vrijheid. Gemotiveerd zijn en blijven om onze vrijheid niet voor lief te nemen, maar te handelen met waardering, respect en liefde voor onze medemensen.
De werkstukken die bij het Sinti monument werden geplaatst en vooral de gedichten en gedachtenissen die werden verwoord deden de aanwezigen ontroeren.
Oldenzaal en zijn inwoners wil de kleine groep nog levende overlevenden van de Sinti gemeenschap een platform blijven bieden om te herinneren en te herdenken. Complimenten zijn op zijn plaats voor docenten en studenten van het Twents Carmelcollege locatie Potskampstraat .

Leren doe je niet alleen op school, maar als student word je goed voorbereid op de toekomst. Een toekomst waar in liefde woont en vrede heerst.

Foto en tekst:
Martin Meijerink