Afbeelding
Foto:

De Hollandse Nieuwe wordt nu gevangen!

Het is half mei, de vissers zijn op zee druk in de weer om ons de Hollandse Nieuwe Haring, vangst 2019 te gaan bezorgen. In de periode van half mei tot en met eind juni moet de haring worden gevangen. Eerdere vangsten zijn te mager en na juni heeft de haring te veel hom of kuit.

Inmiddels zijn in den lande diverse organisaties al weer druk in de weer met de voorbereidingen van de haringparty in hun stad of dorp. Het zijn de voorbereidingen van het traditioneel veilen van het eerste vaatje, waarvan de opbrengst gaat naar een goed doel.

Twente ligt ver van zee, maar Twente doet wel mee in de rij van veilen van de vaatjes haring. Op 11 juni 2019 wordt in Scheveningen het eerste vaatje haring geveild door veilingmeester Beau van Erven Dorens en Mariska van Kolck die de presentatie zal verzorgen.

Voor de 19e keer op rij wordt ook op dinsdag 11 juni de Zilveren Haring uitgereikt tijdens de Twentse Haring Primeur op Landgoed de Wilmersberg in de Lutte gemeente Losser. Het Comité heeft besloten zelf de winnaar aan te wijzen van de Zilveren Haring 2019. Wie o wie? Ik ben benieuwd!

Woensdag 12 juni zal in theehuis de Karmeliet in Zenderen gemeente Borne de traditionele veiling plaats vinden. In 2018 werd maar maar liefst een bedrag van ruim €18.000 op gebracht voor het goede doel.

De Oldenzaalse haring party georganiseerd door de Oldenzaalse serviceclub Lions is in verband met de herinrichting van de Oldenzaalse stadstuinen dit jaar verplaatst naar het Kalheupinkpark. De Lions hebben hierin de medewerking gekregen van de Geldermanstichting. Veel Oldenzalers en Oldenzaalse ondernemers weten de weg naar het Kalheupinkpark wel te vinden. Vrijdag 14 juni aanvang 17.00 uur.

Op donderdag 13 juni om 16.00 uur op de buitenlocatie de Houtmaat in Hengelo en eveneens op donderdag 13 juni maar op een andere tijd 17.00 uur zal in het van Heek park in Enschede het haring happen plaats vinden.

Zelf ben ik traditie getrouw op zaterdag 15 juni om 12.00 uur op de markt in Hengelo waar ik bij vishandel Wekking de Hollandse Nieuwe aangereikt zal krijgen van Monique Wekking.

Foto en tekst:
Martin Meijerink