Afbeelding
Foto:

Samenwerking voor een gezondere bodem

NOORDOOST TWENTE - Op 24 april werd de overeenkomst getekend waarin verschillende gemeenten van Noordoost Twente en partners beloven samen te werken aan een gezondere bodem en meer duurzaamheid in de agrarische sector. Door een goede samenwerking zou de bodem in Noordoost Twente vruchtbaarder worden en wordt mest uit de agrarische sector beter benut.


Mineral Valley Twente is het initiatief dat de drijvende kracht is achter dit idee. Het heeft als doel om alle belanghebbenden samen te brengen: boeren, gemeenten, waterschappen, de provincie, de overheid en verschillende kenniscentra. Het belangrijkste doel van deze samenwerking is om de bodemgezondheid in Noordoost Twente te verbeteren en tot een circulaire landbouw te komen. Een betere bodemgezondheid betekent beter groeiende gewassen die meer opleveren. Bovendien houdt een gezonde bodem beter water vast, iets dat van grote waarde is met de extreme weersomstandigheden waar we de laatste jaren mee kampen. Zowel bij lange periodes van droogte als bij extreme regenval is dit een groot voordeel. De mineralen uit mest van landbouwdieren zal worden gebruikt als voeding voor deze gezonde bodem. Als dit zo veel mogelijk gebeurt wordt de mineralenkringloop gesloten, zo meldt Mineral Valley Twente. In plaats van mest te zien als overschot wordt het zo veel mogelijk hergebruikt.


Mestoverschot hergebruiken
Voor een gezonde bodem is veel organische stof nodig. Hierin vindt Mineral Valley Twente een oplossing: de mineralen uit het mestoverschot worden hergebruikt voor het verbeteren van de bodemkwaliteit. "Dat is voor nu en op de lange termijn van belang voor een duurzame agrarische sector." Deze plannen zullen vooralsnog worden getest in zogenaamde proeftuinen, daar worden er 40 van geplaatst.


Meerjarig
Wethouder Erik Volmerink van de gemeente Tubbergen mag zich voorzitter noemen van de stuurgroep. Met het ondertekenen van een samenwerking zal het initiatief de komende jaren werken aan het samen brengen van de verschillende partners.