Afbeelding
Foto:

Stolpersteiner wandeling in Oldenzaal

OLDENZAAL - De Joodse gemeenschap in Oldenzaal heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad van de vervolging door de nazi's. Van een bloeiende gemeenschap met een eigen synagoge was na 1945 niet veel meer over. Achtenzestig Joden en zes Sinti zijn afgevoerd en door de nazi´s omgebracht.

Voor enkele jaren geleden op 09 april 2014 is er een comité opgericht onder de naam "Stichting Stolpersteiner Oldenzaal". Deze stichting wilde er in voorzien dat voor de woningen, waar Joodse en Sinti medeburgers hebben gewoond, de zogenaamde Stolpersteiner zouden worden geplaatst. De stichting heeft haar voornemen van destijds waargemaakt en het initiatief beloond gekregen. Complimenten al om. Dankzij medewerking van velen zijn vorige week de laatste 23 Stolpersteine geplaatst. Het is een eerbetoon aan de omgekomen Joden en Sinti in de Tweede Wereldoorlog.

Stolpersteine
De bedenker van de Stolpersteine is de Duitse kunstenaar Gunter Demmig. Gunter Demming, en met hem de Oldenzaalse gemeenschap wilden dat de omgekomen Joden en Sinti weer een plaats zouden krijgen. Stolperstein betekent "struikelsteen", maar ook steen voor de confrontatie. Dat ik struikelde en mij aanzette tot denken, was deze week in de Waagstraat voor het huis waar de Joodse slager Leendert de Leeuw destijds woonde. Het verhaal van vriend Hennie Poorthuis klonk weer door in mijn gehoor. Hennie Poorthuis vertelde mij zijn verhaal over Catharina Mina de Leeuw, roepnaam Ida, de dochter van de slager de Leeuw die op 09 april 1943 in Sobidor werd omgebracht, en hoe haar laatste treinreis verliep via het station Oldenzaal, waar Hennie Poorthuis destijds werkzaam was. De wandeling langs de 23 Stolpersteiner afgelopen donderdag was een mooie samenzijn-wandeling, met elkaar in gesprek zijn over het onuitwisbare van destijds. Het samen wandelen en in gesprek zijn voelde als een tocht van bezinning. Mannen en vrouwen, jong en oud liepen samen met onze burgervader Patrick Welman langs de laatste 23 Stolpersteiner die vorige week waren geplaatst. Overdenken, bezinnen op dat wij niet vergeten.

Foto: Wilhelminastraat 29, hier woonde de familie Lówenstein

Foto en tekst:
Martin Meijerink