Afbeelding
Foto:

Gemeenten gaan strijd aan met eikenprocessierups

DINKELLAND - De gemeenten Dinkelland en Tubbergen gaan de strijd aan met de eikenprocessierups. De gemeenten willen dit jaar proberen om de overlast door rupsen zoveel mogelijk te beperken.

Gemeenten zitten de afgelopen jaren met de handen in het haar wat betreft de eikenprocessierups. Hij komt vroeger voor en heviger, waardoor ook de overlast voor mens en dier groot is. De gemeenten Tubbergen en Dinkelland laten nu de bomen met overlastveroorzakende rupsen behandelen met het biologische middel XenTari.


Werkzaamheden
Een gespecialiseerd bedrijf is de komende weken bezig om de bomen te behandelen met dit middel. De gemeenten hopen dat ook het versterken van biodiversiteit bij zal dragen aan de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Zo weten vaste lezers dat er eerder ook al nestkasten voor vogels opgehangen werden. De hoop is dat dit in de toekomst zo'n succes zal zijn dat er geen middelen zoals XenTari nodig zijn om de eikenprocessierups te bestrijden.


Nesten
De overlast door brandharen is de komende tijd - van half mei tot en met juli - het grootst. De rupsen leven in groepen bijeen waardoor de overlast door hun brandharen het meest vervelend is. Volwassen rupsen laten deze brandharen los die dan via de wind in contact kunnen komen met mens en dier. Deze veroorzaken dan allerlei klachten zoals jeuk, huidirritatie en luchtwegproblemen. Zeker op locaties waar veel mensen bijeen komen zoals winkelcentra en scholen heeft de bestrijding van de rupsen een grote prioriteit. De gemeente zal de nesten op dit soort locaties dan ook weg laten zuigen.


Eigen terrein
Inwoners die op eigen terrein bomen hebben met de eikenprocessierups zijn zelf verantwoordelijk voor het weg (laten) halen van de rupsen. De gemeenten adviseren om dit door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Ook kan men zelf vogelnestkasten ophangen.