Afbeelding
Foto:

Herdenken en vieren in Noordoost Twente

TWENTE - De Nationale Herdenking was oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Een belangrijk moment om stil te staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Op de website van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies staan vele cijfers over WOII. Zo staat er vermeld dat er ongeveer 102.000 personen slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging. Mensen die gedood zijn om wat ze waren, zonder enige andere reden. Tegenwoordig gebeurt dat nog steeds en dus blijft het belangrijk om er steeds bij stil te blijven staan. Op 4 mei worden deze slachtoffers tijdens de twee minuten stilte herdacht. En niet alleen zij, maar op 4 mei worden allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht.

Programma
In Geesteren staat de gebedsviering van de Pancratiuskerk op 4 mei in het kader van de dodenherdenking. Aanvang van de viering is om 19.00 uur met muziek van het koor Cantare en de jachthoornblazers van 't Huyeren. Alle aanwezigen zullen op 20.00 uur twee minuten stilte in acht nemen, waarna het koor twee coupletten van het Wilhelmus ten gehore zal brengen. Nadien is er de mogelijkheid om bloemen te leggen bij het oorlogsmonument naast de kerk. Ook in andere delen van Overijssel worden de oorlogsslachtoffers herdacht, waaronder de provinciale dodenherdenking op de Markelose Berg. Deze zal tevens live worden uitgezonden door RTV Oost.

Vrijheid vieren
Net zo'n traditie als de dodenherdenking op 4 mei is het vieren van de vrijheid op 5 mei. De bevrijding van Nederland, maar ook het feit dat we tegenwoordig in vrijheid mogen leven en zijn. Overal in het land wordt dit gevierd met bevrijdingsfestivals. Ambassadeurs van vrijheid zijn dit jaar Kraantje Pappie, Maan en Sam Feldt. Zij reizen per helikopter naar de verschillende festivals, waaronder het Bevrijdingsfestival Overijssel in Park de Wezenlanden in Zwolle. Het festival gaat van start om 11.00 uur en de toegang is gratis.