Afbeelding
Foto:

Column: Moederdag 2019

Vorig jaar viel Moederdag op 11 mei, dit jaar is het 12 mei dat we Moederdag vieren, bedanken of gedenken. Bedanken is het mooist, maar gedenken is ook goed en dat hoort ook zo te blijven. Ik neem u even mee terug in de tijd.

Zondag 11 mei 2018.
Het was rond de klok van zes uur dat ze mij belde met de vraag of ik nog even tijd had om bij haar langs te komen. Wanneer ik bij haar de gang binnen stap ruik ik de geur van heerlijke koffie. De koffie is klaar en op de tafel staat een vlaai waaruit bijna een kwart deel is gesneden. Deze punt die ze voor mij heeft klaargezet is eigenlijk voor twee personen genoeg. Ja, ze had vlaai gehaald bij de Multivlaai-winkel die had een aanbieding voor Moederdag. Kersenvlaai en daarbij slagroom uit de spuitbus van de Jumbo. Ze had gedacht dat haar kinderen en kleinkinderen nog zouden komen om met haar Moederdag te vieren. Op zondag dan werkten ze niet, maar ze waren niet gekomen. Ja haar dochter woonde in Duitsland net over de grens en haar zoon woonde in Deventer en dat was toch niet ver volgens haar. Al pratende over het verleden, het heden en de toekomst vertelde ze mij de ervaringen en de aanvaringen die ze met haar kinderen had gehad. Plotseling besefte ik dat ze niet alleen er zo voor staat. Vele oude en soms eenzame moeders overdenken ieder voor zich wat in haar leven en het leven van haar kinderen zich heeft afgespeeld. Jongeren laten het ook in 2018 vaak afweten bij de ouderen en ook nog als het hun eigen moeder aangaat. Ik drink de koffie, eet de vlaaipunt met slagroom op en na het voor ons beiden emotionele gesprek neem ik de fiets en keer rond acht uur huiswaarts. Wil je nu al gaan zegt ze, je kan hier ook studio sport kijken. Ik zoek nog meer excuus en vertrek. Als ik naar huis fiets zit plotseling die blonde zangeres Corry Konings achter op mijn bagagedrager en zingt: "Wie staat er altijd voor je klaar, dat is toch je moedertje”.

Moederdag 2019
De Multvlaai-winkel is er nog steeds, mijn fiets met trapondersteuning ook. Ben, mijn vriend heeft een Wirlitzer Jukebox gekocht en toont mij vol trots de meer dan 500 singeltjes die hij er heeft bijgekocht. En wat zie ik daar? Een singeltje van Corry Konings met het liedje: "Wie staat er altijd voor je klaar”. Het plaatje gedraaid en mee gezongen. Op de fiets door de Molenstraat naar huis. Kijk rechts en zie dat de vlaaienwinkel nog open is. Twee punten heb ik gekocht, geen slagroom, maar wel kersen op de vlaai. Koffie gezet en met kersenvlaai overdenk ik de goede herinneringen aan het moedertje dat ik vorig jaar nog kon bezoeken. Ik mijmer en overdenk. Moeders staan altijd klaar voor kinderen en kleinkinderen. Daarom wens ik een ieder een mooie Moederdag en geniet van haar.

Kaartjeknip Moederdag 12 mei 2019
Reactie:knipkaatje@gmail.com