Afbeelding
Foto:

Paasvuren gingen door in gematigde vorm

TWENTE - Er werd al langer gediscussieerd over het voortzetten van de traditionele paasvuren. Vooral het milieu en de veiligheid zijn thema's waarbij paasvuren in opspraak raken. Toch zijn ze onlosmakelijk verbonden met de regio. In Twente gingen een aantal paasvuren dan ook door, al was het in een gematigde vorm.

In veel Twentse gemeenten bleef het tot de laatste moment spannend of er een paasvuur zou komen op eerste paasdag. De aanhoudende droogte bracht een risico met zich mee voor brandgevaar in de omgeving van de paasvuren. Er werd dan ook intensief gesproken door de gemeenten en de organisaties van de verschillende paasvuren. Uiteindelijk leken de meeste gemeenten uit te komen op een middenweg: een aantal paasvuren gingen door onder strikte voorwaarden. In heel Nederland bleken veel paasvuren afgelast, in de regio Twente mochten er nog relatief veel doorgaan.


Strikte voorwaarden
Voor Noord-Oost Twente betekende dit dat er een beperkt aantal paasvuren werden toegestaan, een per kern. Alle overige paasvuren werden strikt verboden. Zo kwam men uit op 10 paasvuren welke moesten voldoen aan een maximale omvang van 500m3. De maatregelen waren gericht op de brandveiligheid vanwege de aanhoudende droogte. Geen overbodige luxe, er hebben inmiddels al meerdere natuurbranden gewoed. Dit risico werd teruggedrongen door de omgeving rondom de paasvuren nat te houden en kwetsbare objecten zoals riet en tenten minimaal 10 keer de hoogte van het paasvuur verwijderd te houden. Dit gold ook voor brandbare natuur zoals heide en bos. Verder moest er bluswater aanwezig zijn op de locatie en hield men de wind nauwlettend in de gaten.


Illegaal
Ondanks het verbod meldt de Brandweer Twente de dagen na pasen dat er toch meerdere paasvuren zijn aangestoken. Zo liep een illegaal paasvuur in Wierden uit de hand. De brandweer die de overgesprongen brand kwam blussen werd vervolgens bedreigd door een omstander. Ook in Deldenerbroek ging een paasvuur 's nachts alsnog aan, ondanks dat de organisatie de stapel had natgemaakt om te voorkomen dat er onveilige situaties zouden ontstaan.