Afbeelding
Foto:

Nieuwe gemeentesecretaris Tubbergen

TUBBERGEN - Hij zag menig raadslid komen en gaan; de hoogte- en dieptepunten van de wethouders door de jaren heen en uiteraard: meerdere burgemeesters vertrouwden op zijn kennis en kunde. Nu is het tijd voor gemeentesecretaris Gerard Mensink om af te zwaaien.

Ruim 17 jaar was Gerard Mensink actief als gemeentesecretaris en algemeen directeur van de gezamenlijke ambtelijke organisatie Noaberkracht, een samenwerkingsverband met Dinkelland waardoor zij op veel fronten als één organisatie werken.


Minder bekend

Gerard Mensink is in zijn functie als gemeentesecretaris en algemeen directeur van Noaberkracht ongetwijfeld niet zo bekend bij het brede publiek. Dit terwijl hij toch door de jaren heen een zeer belangrijke rol vervulde. De gemeentesecretaris is de algemeen directeur van de gemeentelijk organisatie; hij zorgt ervoor dat de dagelijkse taken van de gemeente goed lopen en adviseert het college van B&W gevraagd en ongevraagd over vele thema's. De gemeentesecretaris vormt eigenlijk de schakel tussen het politieke deel en de praktische uitvoering ven beleidskeuzes door de ambtelijke organisatie.


Veranderende rol

De afgelopen jaren is de rol van de gemeentesecretaris aan het veranderen, ook onder invloed van bredere ontwikkelingen. Zo krijgen ook gemeenten steeds meer taken toegeschoven door de Rijksoverheid. Een andere belangrijke wijziging: Tubbergen werkte de afgelopen jaren steeds nauwer samen met Dinkelland, wat uiteindelijk resulteerde in één gezamenlijke organisatie met de naam Noaberkracht. Mensink is sinds 2013 algemeen directeur over dit geheel.


Opvolger

Op 15 juni draagt Mensink zijn taken over aan een nieuwe gemeentesecretaris en algemeen directeur, namelijk Jolande Scholten. Zij is nu directeur bij 1Stroom, de ambtelijke organisatie van de gemeenten Duiven en Westervoort. Scholten groeide op in Haaksbergen en studeerde tuinbow in Den Bosch. Ook was zij actief bij de Provincie Zuid-Holland als hoofd van het team 'vitaal platteland'. Al met al dus ervaring in een vrij vergelijkbare situatie met Tubbergen en Dinkelland.