Afbeelding
Foto:

Jeugd maakt Tubbergen bijvriendelijker

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen wil kinderen en jongeren meer bewust maken van het belang van biodiversiteit. De gemeente doet zelf al veel om onder meer een bij-vriendelijke natuur te stimuleren. Door kinderen mee te laten helpen moeten zij zich ook later in blijven zetten voor de natuur.

Deze week ging een groepje kinderen van Jong Nederland Fleringen al aan de slag om in de Meiken een bijvriendelijk bloemmengsel te zaaien. Dit samen met Wim Weijering, natuurfotograaf en initiatiefnemer van het project 'Red de bij en de vlinder'. Op diverse plaatsen in de regio zaait hij, samen met kinderen, stroken in met bloemzaadjes om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit op peil blijft. Ook de gemeente Tubbergen werkt graag mee aan het faciliteren van dit initiatief.

Onder druk
De bijenstand staat fiks onder druk. "Vijftig procent van de wilde bijensoorten is al uitgestorven", zegt Wim Wijering. "Van de dagvlinders zijn ook al zeventien soorten verdwenen. Als deze trend zich doorzet, zullen wij er straks ook niet meer zijn, want vlinders en bijen zorgen voor bestuiving. Zonder overleven we het niet. Maar gelukkig kunnen we er wat aan doen. Mensen bewustmaken van dit feit én zorgen dat we de bijen en de vlinders helpen aan een goede leefomgeving.". Opzichter groen Alfons Hottenhuis van de gemeente Tubbergen kijkt met plezier toe en helpt de kinderen waar nodig. "Overal in de gemeente zaaien we dit soort stroken in. Grond die ons eigendom is, zoals de wadi's, de bermen en de bovenkant van bergbezinkbassins, hebben we allemaal al ingericht op deze manier. Nu zaaien we op plekken die geen gemeentegrond zijn, maar beschikbaar worden gesteld door derden. Het belang van deze 'bijenlinten' is enorm. Een honingbij kan drie kilometer vliegen, een hommel maar 250 meter. Daarom moeten we zorgen voor voldoende plaatsen waar ze nectar kunnen halen zodat ze stuifmeel kunnen overbrengen.

Educatie op locatie
Na de zomervakantie krijgt het project Natuureducatie een vervolg en wordt alle klassen op de scholen in de gemeente Tubbergen een dagdeel 'natuureducatie op locatie' aangeboden. "Zo ontstaat een olievlek en maken we samen een verschil. Of beter gezegd in dit verband; een 'biovlek'", aldus de wethouder.