Afbeelding
Foto:

Column: Een lintje

OLDENZAAL - Morgen zullen er ook in Oldenzaal weer een aantal mensen zijn die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving en zullen worden onderscheiden met een Lintje.

De dag dat wij met onze Koning verjaardag vieren, maar ook de dag er voor is een bijzondere dag. De dag vooraf gaand aan Koningsdag, de te decoreren personen weten nog van niets. Ze worden op bijzondere wijze meegelokt naar een vergadering of overleg. Het cultureel centrum de Hof kerk, blijkt dan de plaats van samenkomst.

De procedure die voorafgaat aan de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding vraagt om een zorgvuldige en gedegen motivering en onderbouwing van het: waarom, een onderscheiding? Wat nodig is, dat je als aanvrager / voorsteller voor een Koninklijke onderscheiding mede ondersteuners zoekt, die met jou van mening zijn dat hij of zij die je voor wilt stellen de onderscheiding verdient. Deze mede-ondersteuners hadden het altijd al geweten, het goede dat in de te decoreren persoon schuil ging, maar nog nooit zo expliciet naar de persoon uitgesproken.

De te decoreren persoon is, zo blijkt achteraf, vaak zeer ingenomen met dat wat over haar of hem is gezegd en geschreven en dat bij leven! Het goede van de mensen zouden we vaker moeten uitspreken en niet wachten tot het gedaan wordt bij de begrafenis. Woorden dan uitgesproken zijn bedoeld voor de nabestaanden. De dode beleefd nooit het plezier van wat over hem of haar gezegd wordt. Op de dag voor Koningsdag is dat anders, hier wordt aan de te decoreren persoon gezegd wat de ondersteuners en de leef gemeenschap vinden waarom aan hij of zij het Lintje verdient. Want:

Vrijwilliger zijn verplicht tot niets.
Vrijwillig, niets is verplicht,
Vrij zijn niet gebonden, maar wel verbonden,
Verbonden maar niet vrijblijvend.
Verbonden niet gebonden,
Vrijwillig onbetaalbaar, niet te koop.
Om al die wonden die je hebt geheeld.
Om al het verdriet dat je hebt verzacht.
Om alle hulp en steun die je hebt gegeven.

Als vrijdagmorgen die lovende woorden zijn gesproken en de onderscheidingen zijn uitgereikt door onze burgemeester Patrick Welman, dan komen de reacties los van bekenden en onbekenden. Men gaat jullie de gedecoreerden feliciteren, beleef het plezier van wat er over je is gezegd. Beleef ook deze dag en de dag er na, Koningsdag, wanneer jullie samen met alle Oldenzaalse gedecoreerden een drie werf hoera zullen uitbrengen op onze Koning en op jullie, die als uitzonderlijke mensen zijn onderscheiden. Hart van Oldenzaal roept luid, Proficiat .

Kaartjeknip, april 2019
Reacties: knipkaatje@gmail.com