Afbeelding
Foto: Martin Meijerink

De laatste Palmpasen optocht te Oldenzaal?

OLDENZAAL - Honderden kinderen liepen destijds met de door vader of grootvader gemaakte Palmpasen door de straten van Twentse dorpen en steden. Wat vooraf ging koester ik nog als dierbare herinneringen.

Met vader op de fiets naar de Hazewinkel om aldaar een stok te snijden uit het bos waarop de Palmpasen moest worden gemaakt. De stok die werd afgeschild en voorzien van een punt waarop het broodhaantje werd geprikt. De palmtakjes die werden verkregen bij stratenmaker Wissink in de Lyceumstraat werden met zorg vastgebonden aan de vier stokjes die het broodrad moesten ondersteunen. Daar leerde je voor het eerst over de vier windstreken, Noord - Oost - Zuid - West, dat het broodwiel symboliseerde.

Versieren
De renet en later de sinaasappel boven op het broodrad, waarop de broodhaan met op zijn rug de kleine kuikentjes. Het prikken in de verse eieren en daarna het eiwit- en geel er uitblazen resulteerde erin dat er door moeder of oma een cake werd gebakken. Het kleurig in repen geknipte papier werd als versiersel gebruikt en het aaneenrijgen van krenten en rozijnen was een ware snoeperij.

Vroeger
Die goede oude tijd, toen er wedstrijden waren waarbij er door de buurten onderling werd gestreden wie de mooiste Palmpasen had. Er waren kinderen bij die de Palmpasen niet konden dragen en dan was het vader of moeder die mee liep in de traditionele Palmpasenoptocht.

Traditie
Traditioneel, ja ook met deze traditie zijn we (een beetje veel) aan het inboeten. Zo was het jarenlang dat er in Zuid-Berghuizen de mooiste Palmpasens werden vervaardigd. Zuid-Berghuizen is na drie en zestal jaar Palmpasenoptocht er mee gestopt. Afgelopen zondag (Palmzondag) waren toch kinderen en ouders naar de Plechelmus Basiliek gekomen voor de viering van Palmpasen. Pastor Bernard Reerink vertelde het verhaal van de ezel, Goede Vrijdag en de goede week, waarbij hij een jeugdige tegenspeler trof die zijn vragen goed wist te beantwoorden. Na de zegening van de Palmpasens trokken de kinderen en ouders voorafgegaan door de St Joseph Harmonie door de stad. Dank aan de Oldenzaalse ondernemers van de binnenstad, Pastor Reerink en vooral aan onze al oude Sint Joseph Harmonie.

De vraag rijst:
Was dit dan de laatste Palmpasenoptocht van Oldenzaal?

Foto en tekst: Martin Meijerink.