Afbeelding
Foto:

Burgerinitiatief beloond!

OLDENZAAL - Enkele maanden geleden werd ik verrast toen ik in de krant las dat op station Weesp iemand was overleden, omdat er op het station geen AED aanwezig was.

Vervolgens heb ik op het Oldenzaalse trein- en busstation rondgesnuffeld en navraag gedaan bij Jeroen Zier, Clustermanager van de Werkwijzer. De man die verantwoordelijk is voor de restauratie van de drukbezochte stations. Vrij snel maakte hij me duidelijk dat ondanks dat 80% van zijn personeel is opgeleid, voor het bedienen van een AED, er geen AED op het drukbezochte trein- en busstation aanwezig is. De dichtstbijzijnde bleek bij de dokterspost van het gezondheidscentrum en het ziekenhuis te hangen.

Actie
Dus was voor mij actie geboden. Ik stelde mezelf de vraag ,, Hoe realiseer je het, dat er een AED op het station wordt geplaatst"? Het was het startmoment, maar geen eenvoudige start. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd. En juist om een ,,dat Kastje aan de muur" daar gaat het om. Het stationsgebouw, eigendom van de NS, maar NS treinen doen dit station niet meer aan. Het zijn Syntus en Keolis treinen. Navraag aldaar was we mogen nog geen spijker in de muur slaan, je moet echt bij NS station zijn.

Burgerinitiatief
Ook bij de NS stond men eerst niet te trappelen. Dan maar overgaan tot een burgerinitiatief, en zo blijkt maar weer: Oldenzaal, en zijn Oldenzalers, zal Oldenzaal niet zijn als men geen HART voor dit soort zaken heeft. De aftrap werd gegeven door Moniek Kip, directeur van installatietechniek Kip, ze steunde het initiatief en dat was voor mij de kick om door te gaan. East Estate, Florian Nijhuis volgde evenals notaris Bart Ritico beide ondernemers die, in de directe omgeving van het station, kantoor houden. Hart krant Oldenzaal (directeur Dick Huve) volgde, evenals Ben Vrooijink (industriƫle spuiterij) en de directie van de stichting de Werkwijzer sloot zich aan. Onze eerste nachtburgemeester van Oldenzaal (Toon Brummelhuis) sloot zich aan en juist voor ik deze column schrijf is het de oud Oldenzaler Daniel van Lies metaalhandel van Lies uit Ootmarsum die zijn bijdrage toezegt.

Voorafgaand was er contact geweest met de stichting Hart voor Oldenzaal en deze hebben, nadat de voorlopige financiering en de offerte was overlegd, toegezegd een bijdrage te doen voor de buitenkast van de AED.

Kaartjeknip april 2019
Reacties:E:knipkaatje@gmail.com