Afbeelding
Foto:

Iedereen moet mee kunnen doen

DINKELLAND / TUBBERGEN - De beide Noaberkracht-gemeenten zijn al goed op weg op het gebied van sociaal ondernemen. De gemeenten Dinkelland en Tubbergen zien voor zichzelf en andere organisaties een belangrijke taak om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. En: met succes. Beide gemeenten behaalden afgelopen week de hoogste trede op de Prestatieladder Sociaal Ondernemen.

Voor de gemeenten is de ietwat droge benaming van de prestatie een leuk feitje, maar waar het echt om gaat zijn de mensen die hierdoor weer meer kansen hebben gekregen. Ook in deze gemeenten zijn immers mensen te vinden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die graag willen werken, maar niet altijd de juiste kansen kregen. Bijvoorbeeld arbeidsgehandicapten en mensen die door hun hogere leeftijd moeilijk werk kunnen vinden. Voor hen is werk meer dan alleen een inkomen; het is ook oprecht het deelnemen aan de maatschappij. Je volwaardig voelen.

Trots
De wethouders Ilse Duursma (Dinkelland) en Roy de Witte (Tubbergen), die beide arbeidsparticipatie in hun portefeuille hebben, zijn in hun nopjes met het behaalde resultaat. "Voor veel mensen hoort het hebben van een baan erbij", vertelt wethouder Duursma. "Een baan geeft structuur, zorgt voor contacten met collega's en geeft zelfvertrouwen. Daarom vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen op de arbeidsmarkt. Bij Noaberkracht werken de mensen op afdelingen waar je in eerste instantie misschien niet aan denkt. Bijvoorbeeld bij communicatie en de binnendienst van Openbare Ruimte. Als een werkgever een beetje creatief denkt, zijn er genoeg andere taken te vinden buiten de groenvoorziening en facilitaire dienstverlening."


Inspireren
De gemeenten werken ook nauw samen met andere partners op dit vlak, zoals Soweco en Stichting Participatie Dinkelland. De successen inspireren hopelijk ook andere ondernemers om deze groep een goede kans op werk en participeren te bieden.