Afbeelding
Foto:

Aan de vruchten herkent men de stam

OLDENZAAL - De bevrijding van Oldenzaal op 2 april 1945 wordt jaarlijks gevierd en dit jaar voor de 74e keer.

De Oldenzaalse jeugd wordt daar bij nauw betrokken, immers wij moeten niet vergeten maar ook doorgeven wat er in de oorlogsjaren zich in Oldenzaal heeft afgespeeld. Leerlingen van de basisschool de Bongerd zijn de afgelopen dagen druk in de weer geweest met het schrijven van gedichten die dinsdag 2 april op de bevrijdingsdag op de begraafplaats zijn voorgelezen. Ik mocht donderdag voorafgaand aan de herdenking even in de Bongerd zijn om de vijf best uitgekozen gedichten al in ontvangst te nemen. Basisschool de Bongerd wierp de vijf volgende vruchten af .


Gedicht: Karlijn
Wij herdenken nu onze helden / die streden jarenlang en offerden vaak hun eigen leven / We herdenken om stil te staan / hoe erg het eigenlijk was.. vroeger in de oorlog. / Het is goed om te herdenken en om bij de feiten stil te staan / Om te kijken wat er allemaal in het verleden is gebeurd. / En naar wat onze (groot) ouders hebben gedaan / Wat de soldaten hebben gedaan is onvoorstelbaar goed. / Er zijn duizenden soldaten omgekomen om het leven van ons te redden

Rijm :Lisa
We zijn hier om alle slachtoffers te herdenken / Ik vind dat we hier aandacht aan moeten schenken / Er zijn 63 joden uit Oldenzaal vermoord / Daar gaan we nog steeds niet mee akkoord / Het is vreselijk wat er is gebeurd / Duizenden harten zijn verscheurd / We werden door de Engelsen en / Canadezen bevrijd / Het is hun gelukt naar een grote strijd / Op 5 mei was heel Nederland vrij / Iedereen was erg blij / Oldenzaal werd bevrijd op 2 april / Daarom houden we een minuut stil.

Gedicht Tess&Maud
Bevrijdingsdag

Op 2 april 1945 was het zover Oldenzaal was bevrijd / Ook al duurde het een eeuwigheid / Maar er zijn mensen die we echt niet mogen vergeten / Die zo hard hebben gestreden / Canadezen, Amerikanen en de Engelsen / Wat hun allemaal wel niet hebben gedaan / Alleen om anderen te redden / Daarom zijn we nu hier / Zonder plezier / Met verdriet in ons hart / Maar wees niet verward / We moeten trots zijn dat er zulke goede mensen in de wereld zijn / Daarom zijn we nu hier om hun nooit zullen te vergeten.

Gedicht Dewy en Oma
Bevrijding 2 april

Wie zijn geliefden heeft verloren. / In die verschrikkelijke oorlogstijd / Die samen hevig hebben gestreden / Voor vaderland en vrijheid / Velen die zijn omgekomen / In de kampen hier ver vandaan / Deze mensen hebben hun vrijheids dromen / In ellende zien overgaan / Vrede vrienden en vriendschap / Wensen wij ons op deze aard / Wat zoveel jaren geleden gebeurt is / Was dat het allemaal wel waard.

Gedicht Merel & Aylena
Oorlog is verschrikkelijk voor mensen groot en klein / Veel verdriet voor mensen die familie zijn kwijtgeraakt / Vandaag is de dag dat we de omgekomen mensen herdenken / Het is heftig geweest / Mensen hebben hun zoon,dochter,opa,oma,vader of moeder verloren / Het praten over deze dingen mogen we dan ook niet vergeten / Op die manier blijven we aan hen denken. / Áls je aan iemand denkt blijft die altijd in je hart / Vandaag is de dag dat dit gelukkig allemaal is afgelopen / Ze hebben voor ons gestreden / hun eigen leven opgeofferd voor ons allemaal.

Basisschool de Bongerd genoemd naar een boomgaard die vroeger in deze Oldenzaalse wijk heeft gestaan een school waar Daltononderwijs wordt gegeven. Onderwijs gericht op de toekomst waar waarden en normen hoog in het vaandel staan. Maar waar het verleden ook niet wordt vergeten.

Foto: de zes vruchten van de Bongerd. Foto en tekst Martin Meijerink