Afbeelding
Foto:

Eerste deel nieuwe Meulenhof opgeleverd

TUBBERGEN - De samenleving is aan het veranderen; ouderen van tegenwoordig zijn vitaler en wonen langer zelfstandig. Toch zijn er ook nog zeker ouderen voor wie de zorg en ondersteuning van een woonzorgcomplex wenselijk is. Om nog beter in te spelen op de moderne zorgbehoefte verrijst in Tubbergen momenteel een nieuw woonzorgcomplex.

Een jaar geleden werden de handtekeningen gezet onder het bouwcontract voor de nieuwe Meulenhof. De Meulenhof komt op het terrein waar ook de Eeshof en Wiekhof gevestigd zijn. Het eerste gedeelte van het nieuwe woonzorgcomplex werd afgelopen week opgeleverd. Willy Belshof, lid van de Raad van Bestuur van TriviumMeulenbeltZorg en Koert Terhürne, directeur van bouwonderneming Dura Vermeer uit Hengelo, bezegelden dit moment met hun handtekening.


Huiselijk
De Meulenhof is een kleinschalig zorgcomplex met straks 55 woningen. De eerste nieuwe bewoners trekken op 24 april in hun nieuwe woningen. De insteek van de Meulenhof is om kleinschalige, persoonlijke zorg te bieden in een zeer huiselijke omgeving. Het complex is ook zeer duurzaam opgezet; warmtepompen en zonnepanelen zorgen voor de verwarming en energie in het pand. Het is ook één van de eerste Twentse zorginstellingen zonder een gasaansluiting.

Tweede plandeel
Bij Dura Vermeer worden ondertussen alle voorbereidingen getroffen voor de bouw van het tweede plandeel van Meulenhof. Ook hier gaan eerst de nodige sloopwerkzaamheden aan vooraf. Streven is om de nieuwe Meulenhof medio volgend jaar officieel te openen. Binnen TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) zetten ruim 2100 medewerkers en 1500 vrijwilligers zich dagelijks in om ouderen en chronisch zieken goede en persoonlijke zorg te bieden. In haar moderne en duurzame woonzorgcomplexen en bij mensen thuis biedt TMZ onder andere verpleging, verzorging, begeleiding en personenalarmering. TMZ is actief in de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Tubbergen en Twenterand. De relatie tussen cliënten, medewerkers en andere betrokkenen staat centraal.


Veranderende zorg
De gemeenten en woonzorginstellingen in Nederland zijn druk bezig om in te spelen op de bredere ontwikkelingen in de lokale en landelijke zorgbehoefte. Zo is het huidige beleid er met name op gericht om mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten blijven wonen. Zo is er vanuit de gemeenten ook veel voorlichting over het levensloopbestendig maken van de eigen woning, het liefst nog voor de concrete zorgbehoefte er is. Zo worden wooncoaches ingezet om mensen te helpen bij dit proces. Dit resulteert er wel in dat mensen die uiteindelijk toch naar een woonzorgvoorziening gaan specifiekere zorg nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om dementerenden die niet meer zelfstandig kunnen wonen, maar wel graag in een huiselijke sfeer willen wonen.