Afbeelding
Foto:

Gilde voor Vrijwillige Molenaars biedt weer opleidingsplaatsen molenaars

TWENTE - Eind zestiger jaren van de vorige eeuw is een kleine groep molenliefhebbers gestart met het opleiden van vrijwillig molenaars. Hieruit is in 1972 Het Gilde van Vrijwillige Molenaars voortgekomen. Het GVM is een landelijke vereniging met provinciale afdelingen, die zich tot doel heeft gesteld een opleiding te verzorgen voor mensen die monumentale wind- en watermolens willen laten draaien en/of er mee willen malen. Het Gilde heeft meer dan 2.400 leden en in de loop van haar bestaan hebben ruim 2.000 kandidaten met succes examen gedaan. Hierdoor is het mogelijk dat Honderden molens weer regelmatig draaien.

Om het verloop onder de molenaars op te vangen zijn nieuwe molenaars nog steeds hard nodig. Dat geldt ook voor de provincie Overijssel waar door het Gilde op een zevental molens les wordt gegeven. In N.O.Twente op Molen De Hoop in Almelo, op de Grote Geesterse Molen in Geesteren, de Leemansmolen in Vriezenveen en op de St. Nicolaasmolen in Denekamp. Op alle 4 windmolens zijn nieuwe leerlingen van harte welkom. In Denekamp gaan eind april weer 1 of 2 nieuwe lesgroepjes van start, in Almelo, Geesteren en Vriezenveen kunnen mensen doorlopend instromen.

Molenaarsopleiding
Het Ambacht van Molenaar is een bijzonder en veelzijdig vak. Het werd in 2017 zelfs als eerste Nederlandse traditie geplaatst op UNESCO's Representatieve Lijst ter Bescherming van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid. Om het molenaarsvak zelfstandig uit te kunnen oefenen is een opleiding min of meer verplicht. Gemiddeld doen leerling-molenaars drie jaar over de opleiding; ze maken dan ook 180 praktijkuren. Aan de leerling-molenaar worden de nodige eisen gesteld en naast geschiktheid is ook motivatie van belang

Examen
Heeft een molenaar in opleiding volgens zijn of haar instructeur voldaan aan alle voorwaarden dan wordt deze aangemeld voor het toelatingsexamen. Het bestuur van de afdeling neemt het toelatingsexamen af. Dit examen is een afspiegeling van het landelijk examen. Na het toelatingsexamen volgt het landelijk examen dat wordt afgenomen door de Examencommissie van De Hollandsche Molen (DHM). En hoewel de molenwereld nog steeds een beetje een „mannenwerld" is, is het mooi om te zien dat ook steeds meer vrouwen zijn als leerling-molenaar aanmelden voor de opleiding. Aan de opleiding zelf zijn geen kosten verbonden, lidmaatschap van en verzekering via het Gilde van Vrijwillig Molenaars zijn echter verplicht. Ook het lesmateriaal dient zelf aangeschaft te worden. De kosten van het lidmaatschap, verzekering en lesmateriaal bedragen voor het eerste lesjaar ca. € 100,-.

Nieuwe opleidingsronde
Omdat op korte termijn enkele leerling-molenaars hun examen afleggen komt er in Denekamp weer „ruimte" voor een nieuwe molenaarsopleiding. De planning is om eind april weer met 1 of 2 nieuwe lesgroepjes van maximaal 4 leerlingen per groepje van start te gaan. De (praktijk)lessen zullen eens per 2 weken op de zaterdagochtend plaats vinden op de Nicolaasmolen in Denekamp. Eventueel is een doordeweekse ochtend ook mogelijk. De weken dat er geen les is kan de leerling meedraaien op een een gast- of stagemolen: Dit kan een van de andere molens van de Molenstichting Lattrop - Tilligte zijn of een molen naar eigen keuze. De maandelijkse ondersteunende theorielessen worden op de woensdagavond op de Borgelinkmolen in Denekamp gegeven. Bij Molen de Hoop in Almelo, de Grote Geesterse Molen in Geesteren en de Leemansmolen in Vriezenveen zijn er mogelijkheden om als leerling in te stromen bij de lopende opleiding.

Bijeenkomst
Op 6 april is er om 10.00 uur een informatiebijeenkomst op de Borgelinkmolen aan de Lattropperstraat in Denekamp. Aanmelden: Henri de Lat (hdelat@ziggo.nl / 06-40424411). Kijk ook op: www.vrijwilligemolenaars.nl