Afbeelding
Foto:

Opdat wij niet vergeten!

OLDENZAAL - De woorden die ex burgemeester Theo Schouten uitsprak op 02 april 2018 bij de Dodenherdenking klinken nog na in mijn gehoor: "Jullie overgrootvaders en moeders hebben er voor gezorgd dat jullie in vrijheid kunnen leven, vrijheid is niet een vanzelfsprekendheid".

De Oldenzaalse jongeren lieten toen en zullen zeker ook dit jaar weer laten zien dat vrijheid voor hen niet een vanzelfsprekendheid is. Oldenzaalse senioren waren vorig jaar in zeer geringe mate aanwezig; hopelijk zijn er dit jaar wat meer bij deze herdenkingsceremonie. Heel bijzonder is dat de graven van de gevallenen die actief betrokken zijn geweest bij de bevrijding van onze stad worden onderhouden en opgeknapt. En wel door de vrienden van de stichting Veteranen Oldenzaal. Complimenten zijn op zijn plaats. Ruim van te voren nemen de oorlogsveteranen de graven onder handen.

Help mee
Op 1 april, de dag voor de herdenking, komt men nog eens bijeen om gezamenlijk de oorlog graven een opknap beurt te geven. Vele handen maken het werk lichter. Hebt u, jong of oud, tijd en energie en motivatie om mee te helpen aan deze actie, het opknappen van de oorlogsgraven en die van anderen die gevallen zijn en betrokken waren bij de bevrijding van onze stad, dan bent u van harte welkom op de begraafplaats aan de Hengelosestraat op 1 april om 10.00 uur.

Herdenking
Dit alles gaat vooraf aan de herdenkingsdag op 2 april om 10.00 uur wordt de jaarlijkse bijeenkomst georganiseerd op de begraafplaats aan de Hengelosestraat. Op 2 april is het 74 jaar geleden dat Oldenzaal is bevrijd van de Duitse onderdrukker. Dit jaar zullen de leerlingen van Basisschool De Bongerd mede de herdenking verzorgen, die begint om 10.00 uur. Burgemeester Patrick Welman zal een toespraak houden en nadien zullen er bloemen worden gelegd op de oorlogsgraven ook van Engelse en Canadese oorlogshelden. Claudia Patacca zal voorgaan langs de graven van allen gevallenen die actief betrokken waren bij de bevrijding van Oldenzaal de namen worden met respect uitgesproken en bloemen worden op de graven gelegd. Hart van Oldenzaal bruist opnieuw, ook op 2 april op de begraafplaats aan de Hengelosestraat.

Foto en tekst Martin Meijerink
Op de foto:Vrienden van de Stichting Veteranen Oldenzaal verzorgen de graven.