Afbeelding
Foto:

Dinkelland veiligste gemeente in een veilige regio

DINKELLAND - De gemeente Dinkelland is de veiligste plek van Nederland. Althans, volgens de nieuwste editie van de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. De krant kijkt jaarlijks naar de criminaliteitscijfers op lokaal en landelijk niveau, om zo belangrijke conclusies te kunnen trekken.

Landelijk gezien is het nieuws hoe dan ook gunstig. Het aantal aangiften van een misdrijf nam het afgelopen jaar met 8 procent af ten opzichte van 2017. Met name bij woninginbraken en diefstallen uit schuren en garages was een daling zichtbaar - 13 en 18 procent respectievelijk. Er valt nog wel winst te behalen bij de zwaardere criminaliteit die veelal wat minder in het zicht staat.


Noordoost-Twente
Dinkelland is volgens de statistieken van het AD de veiligste gemeente van ons land. Toch betekent dit niet dat Dinkellanders hun achterdeur maar open moeten laten of de fiets niet op slot hoeven te zetten. Ook in de veiligste gemeente van ons land komt nog wel degelijk wat criminaliteit voor. Zo waren er afgelopen jaar 16 woninginbraken (in 2017 nog 20), 9 schuurinbraken (één minder dan in 2017), 3 autokraken, 2 autodiefstallen, 6 bedreigingen, 22 mishandelingen, 38 vernielingen een enkele straatroof en één geval van zakkenrollen.


Veilige regio
Noordoost-Twente is op zich hoe dan ook een veilige regio, zo blijkt eens te meer uit deze cijfers. Zo behaalde ook Tubbergen al vaker de titel van veiligste gemeente van Nederland. In Oldenzaal ligt de criminaliteit natuurlijk weer wat hoger dan in de andere gemeenten, met name vanwege het grotere inwonersaantal. Ook hier was op de belangrijkste criminaliteit een mooie daling zichtbaar. Zo nam het aantal woninginbraken af van 75 stuks in 2017 naar 53 stuks afgelopen jaar; een daling van ruim 29 procent. Dit is onder meer te danken aan de voorlichting over veilig wonen, maar ook de grotere waakzaamheid in buurten. Waar Oldenzaal nog het meeste last van heeft zijn vernielingen; afgelopen jaar 118 stuks. Losser presteerde ook netjes in de cijfers, waarbij vernielingen, mishandelingen, bedreigingen, schuurinbraken en autokraken allemaal afnamen. Zorgenpuntje is de woninginbraak: 38 stuks in 2018, wat in 2017 nog 32 stuks was.


Waakzame buurt
De afname van veel van deze vormen van criminaliteit valt terug te voeren naar een toegenomen stukje waakzaamheid en gemeenschapszin. Zo blijkt de WhatsApp-buurtpreventie in veel gemeenten een goed middel om in ieder geval de gelegenheids-inbreker af te schrikken. Buurten letten actief op voor verdachte situaties en waarschuwen elkaar én de politie. Verder hamerde de politie erop dat mensen bij het zien van iets verdachts ook 112 mogen bellen. Zo is de pakkans bij inbraken namelijk een stukje groter. Een ander aspect van de veilige regio is de gemeenschapszin. Zo benadrukten de burgemeesters van Tubbergen steevast dat de bekendheid van inwoners met elkaar het makkelijker maakte om verdachte situaties te herkennen. Oftewel, het was sneller duidelijk wanneer 'iemand er gewoon niet hoort'.