Afbeelding
Foto:

Is suiker verslavend?

TWENTE - Suiker gebruiken we op verschillende manieren in onze dagelijkse voeding. We hebben natuurlijke suikers wat normaal voorkomt in fruit, brood, aardappelen en andere natuurproducten waar onder andere ook honing onder valt. Daarnaast hebben we geraffineerde witte suiker wat onder andere in snoep, koek, frisdranken, sappen, pasta's, pindakaas en meer te vinden is. Fabrikanten voegen de geraffineerde witte suiker toe om de smaak zoeter te maken, wat ons als consument overhaalt om het te blijven kopen.

Hierbij komt dan altijd de vraag naar voren: is suiker verslavend? Het antwoord is nee; suiker is een gewenning. Het heeft geen invloed op onze hersenen, zoals andere verslavende middelen dit wel hebben. Daar heb je steeds meer van nodig hebben voor hetzelfde effect. Suiker heeft normaal gesproken geen effect op ons gedrag wat bijvoorbeeld drugs wel heeft. Suiker vertoont geen afkickverschijnselen zoals bijvoorbeeld bij opiaten. Desondanks heeft suiker wel degelijk een grote invloed op onze gezondheid. Te veel suiker consumeren is funest voor het gebit, maar we kunnen er ook dik van worden. Obesitas en diabetes liggen op de loer, met grote negatieve effecten. De wetenschap is er nog niet over uit of de witte suiker nu wel of niet verslavend is.


Suiker en gezondheid
Welke invloed heeft suiker nog meer op onze gezondheid dan alleen een slecht gebit of dat we er dik van kunnen worden als we het niet goed verbranden? Niet verbrande suiker zet het lichaam om in vet, wat zorgt voor gewichtstoename wat weer andere problemen in de hand werkt. Het lichaam draagt een zware last met zich mee; overgewicht heeft grote gevolgen voor onder meer de botten en spieren, maar ook voor de darmen. Verder kun je van teveel suiker moe worden wat weer invloed heeft op je dagelijkse leven en werk wat je dan minder kunt uitvoeren.