Afbeelding
Foto:

Het CDA zet in op schoon en voldoende water - nu én later

OLDENZAAL - Op 20 maart kunt u weer stemmen voor de Waterschapsverkiezingen. Het CDA komt met een sterk verkiezingsprogramma, waar voldoende en schoon water centraal staan.

De kwaliteit van het Nederlandse water is doorgaans uitstekend. Water uit de kraan is veilig om te drinken, oppervlaktewater is goed bruikbaar door agrariërs en ook drinkwaterbronnen zijn van hoge kwaliteit.

Schoon water
Het Waterschap Vechtstromen beschikt over 23 rioolwaterzuiveringen. Na verwijderen van grof afval en zuivering door bacteriën gaat schoon water weer de waterketen in. Schoon oppervlaktewater is van groot belang voor land- en tuinbouw, plant en dier én voor u als inwoner. Bijproducten zoals zuiveringsslib worden gebruikt voor duurzame energie zoals bij de Energiefabriek in Hengelo. Energie en grondstoffen winnen uit het afvalwater; een goede manier om op meerdere fronten aan duurzame ambities te werken.

Uitdagingen
Het zuiveren van rioolwater kent ook uitdagingen. Bijvoorbeeld de medicijnresten en microplastics in het water; kleine plastic deeltjes uit onder meer tandpasta en cosmetica. "Mensen bewust maken van hun eigen gedrag is ons doel.", zo benadrukt José Seijger, huidig Algemeen Bestuurslid van het Waterschap Vechtstromen en de nummer 7 op de CDA-kandidatenlijst. "Wat niet in het water komt, hoef je immers ook niet eruit te zuiveren." Ook het stimuleren van chemievrij onkruidbeheer in stedelijk gebied en terugdringen van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen bij de landbouw moeten zorgen voor een betere waterkwaliteit.

Voldoende water
Zowel te veel als te weinig water brengt risico's met zich mee. Naast piekmomenten van te veel water, is ook te weinig water een probleem. Zo is het in de buitengebieden belangrijk om water langer vast te houden om verdroging van natuurgebieden tegen te gaan en water beschikbaar te houden voor beregening door agrariërs. Het Waterschap Vechtstromen krijgt al steeds meer stedelijk water in beheer, waardoor bijvoorbeeld kosten beter beheersbaar zijn door schaalvergroting van investeringen. Een goede samenwerking met gemeenten en andere waterpartners is essentieel voor een klimaat-adaptieve stad. Zo zijn veel steden bezig met het apart opvangen en langer bergen van regenwater, als buffer bij hevige regenval én droogte. Ook hier gaat op dat inwoners zelf maatregelen kunnen en moeten nemen; benadrukt José Seijger. "We zien de afgelopen decennia dat veel tuinen stenen tegels kregen in plaats van groen. Terwijl juist groen het water goed opvangt en voorkomt dat het wegstroomt en elders overlast veroorzaakt. Ook een regenton kan veel helpen; zo voorkom je overlast én heb je juist water wanneer het langer droog is." Het doel: samen werken aan een klimaat-adaptieve stad waar het altijd aangenaam wonen is, ongeacht de droogte of regenval.

Meer informatie
Het CDA laat u graag kennismaken met het uitgebreide verkiezingsprogramma. Kijk voor meer informatie over de speerpunten, kandidaten en meer op de website: www.cda.nl/overijssel. Kijk ook op Facebook: José Seijger of op Twitter: @jseijger