Afbeelding
Foto:

Samen zoeken we de balans voor het Waterschap

TWENTE - Het klimaat verandert; ook in Twente zien we duidelijk de gevolgen. Waar het beleid vroeger met name gericht was op het voorkomen van te veel water, zien we nu dat ook te weinig water grote problemen oplevert. Het is dan ook de uitdaging om een goede balans te vinden. Samen inspelen op deze veranderingen is een uitdaging die het CDA graag aangaat.

Op 20 maart kunt u weer naar de stembus; zowel voor de Provinciale Staten als de Waterschapsverkiezingen. De invloed van het Waterschap Vechtstromen op uw leefomgeving is groter dan u wellicht zou denken. Zo dragen zij zorg voor afvalwaterzuivering, het beheer van de grondwaterstand en dijken, natuurbeheer in en aan het water, en ook steeds meer: het inspelen op klimaatverandering. In totaal heeft het Waterschap Vechtstromen een werkgebied van 226.000 hectare met ruim 812.000 inwoners.

José Seijger
José Seijger is één van de vijf zittende CDA-leden in het 27-koppige Algemeen Bestuur van het Waterschap Vechtstromen. Zij hoopt natuurlijk door te mogen gaan met deze mooie taak dankzij uw stem. Zo maakt het CDA zich sterk voor een passende koers van het Waterschap, waarbij de uitdagingen rond klimaatverandering gezamenlijk opgepakt worden. Samen zoeken naar goede oplossingen en het zorgvuldig inzetten van gemeenschapsgeld voor een goede balans tussen nat en droog. Naast bestuurder is José ook trotse moeder en oma en geniet ze van mooie wandelingen, tuinieren en het houden van schapen. Water en natuur spelen in al deze aspecten een belangrijke rol.

Speerpunten
In het verkiezingsprogramma voor de waterschapsverkiezingen zet het CDA in op vijf hoofdthema's: veilig water, schoon water, voldoende water, duurzaamheid en betaalbaarheid en organisatie. Veiligheid is zeker met het oog op de extreme klimaatverandering erg belangrijk. Zo is het voorkomen van overstromingen en beperken van de gevolgen van wateroverlast een belangrijke taak. Een natuurlijke inrichting van het landschap helpt hierbij méér dan alleen dijkverzwaringen, zo is het inzicht. Een veerkrachtig watersysteem dat goed overweg kan met deze uitdagingen heeft een hoge prioriteit.

Veilig en waakzaam
Concreet wil het CDA verder investeren in het vasthouden van water in hoger gelegen gebieden, onder meer door het meanderen van beken en rivieren te versterken en voldoende waterberging te realiseren. Extremen in droogte en neerslag kunnen in stedelijk gebied opgevangen worden op diverse manieren. Bijvoorbeeld aanleg van bovengrondse wadi's die overtollig regenwater op kunnen vangen om overlast tegen te gaan. Het stimuleren van groene tuinen helpt ook 'natte voeten' te voorkomen. Naast preventie wil het CDA ook dat calamiteitenscenario's voor waterveiligheid en wateroverlast regelmatig geoefend worden door de betrokken overheden. Zo zijn we goed voorbereid als het ondanks de maatregelen tóch mis zou gaan. Niet morgen, maar vandaag beginnen met het aanpakken van deze uitdagingen: dat is de belofte van het CDA.

Meer informatie
Het CDA laat u graag kennismaken met het uitgebreide verkiezingsprogramma. Kijk voor meer informatie over de speerpunten, kandidaten en meer op de website: www.cda.nl/overijssel. Kijk ook op Facebook: José Seijger of op Twitter: @jseijger

Afbeelding