Afbeelding
Foto:

Belangrijke stap voor openluchtmuseum

OOTMARSUM - Eindelijk duidelijkheid voor het Openluchtmuseum Ootmarsum: ze mogen en móeten nu op eigen benen staan. Afgelopen week tekenden de gemeente en het museum de overeenkomst om het museum te privatiseren.

Burgemeester John Joosten tekende de intentieverklaring namens de gemeente. Voorzitter Hennie Olde Loohuis en bestuurslid Hans Oude Breuil tekenden namens de stichting van het openluchtmuseum. Hiermee komt ook een einde aan een lang slepend conflict tussen beide partijen over de financiering van het museum. Bij het privatiseren van het openluchtmuseum draagt de gemeente Dinkelland het eigendom en de verantwoordelijkheden over aan de stichting Openluchtmuseum Ootmarsum. Hierdoor komen bestaande overeenkomsten tussen beide partijen te vervallen en ontstaat ruimte om te werken aan nieuwe afspraken. Om het proces in goede banen te leiden is in de intentieovereenkomst afgesproken dat het proces wordt begeleid door een onafhankelijke derde.

Hoger beroep
Met deze stap is het hoger beroep van de gemeente Dinkelland tegen een eerder vonnis en de procedure tot zekerheidstelling naar verwachting van de baan. De gemeenteraad moet dat nog bekrachtigen. De afgelopen jaren steggelden de gemeente Dinkelland en de stichting Openluchtmuseum Ootmarsum met elkaar over de jaarlijkse, financiële bijdrage als gevolg van gederfde horeca-inkomsten en de kosten voor het verleggen van de ingang van het museum. Dat leidde tot een gerechtelijke procedure waarin beide partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden. Met het ondertekenen van de intentieverklaring heeft het college van B&W ook gehoor gegeven aan de motie van de gemeenteraad. Zij hadden op dinsdag 29 januari een motie aangenomen om het geschil tussen de gemeente en de stichting Openluchtmuseum Ootmarsum in goed overleg en buiten de rechtszaal verder op te lossen, met dit resultaat waar beide partijen zich goed in kunnen vinden.