Afbeelding
Foto:

Column: De toekomst is beangstigend en dichtbij

OLDENZAAL - Afgelopen donderdag aan het eind van de middag en begin van de avond waren ik en andere belangstellenden uitgenodigd door Impuls Oldenzaal om verder te praten over het onderwerp dementie.

Mede omdat ik in mijn directe omgeving de laatste jaren veelvuldig ben geconfronteerd met een dementerende, familielid, vriend of vriendin heeft dit thema voor mij dan ook bijzondere aandacht. Waren er op de eerste informatieavond in september veel belangstellenden van uit het bedrijfsleven en instellingen aanwezig, afgelopen donderdag was dit anders. Geen volle bak, maar wel echt gemotiveerde mensen die geïnteresseerd waren en zijn in hoe te handelen, hoe om te gaan wanneer je in je naaste omgeving wordt geconfronteerd met deze ziekte.

Ik ervaar dat in Twente en ook in Oldenzaal veel mensen als vrijwilliger in de weer zijn. En dat respecteer ik zeer. Maar ook in Oldenzaal en zijn omliggende dorpen neemt de vergrijzing toe en dus het aantal vrijwilligers af. Het gebrek aan vrijwilligers brengt dan ook met zich mee, dat ook het omzien naar elkaar afneemt. En dat zal dan gevolgen hebben voor mensen die aandacht nodig hebben wanneer Alzheimer of dementie is geconstateerd. Dat baart mij en anderen zorg, we kunnen echt spreken van een zorgelijke ontwikkeling. Nodig is dan ook een slagvaardiger beleid van gemeente en de zorginstellingen. De mouwen moeten worden opgestroopt, een plan van aanpak moet zo snel mogelijk worden opgesteld. Voorkeur heeft het om ook de jeugd er bij te betrekken. Zoek een boegbeeld voor een dementie vriendelijk Oldenzaal. Als Herman Siers nog zou hebben geleefd dan zou hij gezegd hebben; Anpakken, zo doow dat!

Mijn advies is dan ook maak zo snel mogelijk een plan van aanpak, dat breed en maatschappelijk kan worden gedragen,dat hoeft geen half jaar te duren. Zet het in de markt naar alle betrokkenen. Want nu zijn er 550 personen met dementie in Oldenzaal , beangstigend is dit de komende jaren zich gaat verdubbelen

Kaatjeknip februari 2019
Reacties:Knipkaartje@Gmail.com