Afbeelding
Foto:

Uitdaging tot weerbaar worden aangaan!

OLDENZAAL - De aankondiging dat er een cursus weerbaarheid voor senioren zou worden gegeven was voor mij aanleiding om mij aan te melden. Ik wilde wel ervaren in hoeverre het met mijn weerbaarheid is gesteld.

Budo vereniging Hantei en Impuls Oldenzaal stelden senioren in de gelegenheid tot deelname aan deze cursus. Waarin, in zeven lessen handvatten worden aangereikt hoe men zich veilig kan voelen en hoe te handelen als men in een vervelende situatie terecht komt.

Veiligheid
Bij deze eerste ontmoeting, waarbij ik met negen andere senioren een start maakte, stond ik verrast en was verwonderd over de mooie ingerichte en functionele sport- en ontspanningsruimte waarover de budo vereniging Hantei beschikt. De weerbaarheid cursus die wordt georganiseerd door Hantei in samenwerking met de stichting Impuls getuigde voor mij ook nog eens weer dat de sociale betrokkenheid en verbondenheid in de Oldenzaalse leefgemeenschap werkt. Duidelijk werd ook, dat veel ouderen zich tegenwoordig onveilig en kwetsbaar voelen. Men durft 's avonds de deur niet meer uit. Angst hebben wanneer ze geld moeten pinnen bij de geldautomaat en in sommige gevallen voelt men zich fysiek aangevallen.

Veel animo
Dat de aanmelding voor deelname aan deze cursus actueel is, werd snel duidelijk. Want er moest al direct een tweede cursus worden gestart. Het niet meer 's avonds over de straat durven te gaan zorgt er dan ook voor dat men in zijn isolement geraakt en zich eenzaam en alleen gaat voelen.

Zwakke plekken
Ingrid ter Braak weerbaarheidstrainer en Aikido docent legde bij mij direct al de vinger op mijn zwakke plekken, houding en lichaamstaal. Met een geringe eigen bijdrage van €10 voor zeven lessen wordt men in staat gesteld deel te nemen aan deze cursus. Lichaamshouding en lichaamstaal daar ga ik nu actief mee aan de slag en zo te horen, gaan mijn medecursisten hetzelfde doen. Vol verrassing kijk ik uit naar de volgende zes lessen.

Ook deelnemen? E-mail: e.vanloon@impuls-oldenzaal.nl of 0541-571414

Foto en tekst:
Martin Meijerink