Afbeelding
Foto:

Column: Doorgaan zou ik zeggen!

Wanneer je jong bent en er een duidelijke en uitgesproken mening op nahoudt dan is daar niets mis mee. Soms moet je, wanneer je tegenstellingen wilt wegnemen, met kracht je uitgesproken mening beargumenteren en verdedigen. Niet om gelijk te krijgen, maar om de ander te overtuigen van zijn of haar ongelijk.
Nu jongeren hun stem laten horen en protesteren tegen het nog verder opwarmen van moeder aarde, kan ik alleen maar zeggen dat ik dat respecteer en waardeer. Het was geen spijbelen, maar met velen protest laten horen tegen dit klimaatbeleid. Beter was het geweest om deze protestactie op zaterdag te houden, maar helaas.
Het kriebelde bij mij, even kwam de gedachte op om opnieuw naar het Malieveld te gaan om steun te geven aan de jeugd. Mede omdat mijn generatie heeft toegestaan dat wij te ver zijn gegaan met het verpesten van het klimaat in vele opzichten. Wij ouderen hebben het laten gebeuren, de jeugd heeft gelijk want zij hebben de toekomst.
Wanneer ik ons stadstheater de Bond bezoek, dan kan ik het niet laten om even een blik te werpen op markante kop van de man die geboren is in de Bentickstraat hier in de Boeskoolstad: Herman Bode (1925-2007). Hij riep ons, ook de Oldenzalers destijds op, tot protest (maart 1980). Oldenzalers Hennie, Johan, Jan en collega's en vele andere Oldenzalers met ons reisden destijds af naar de RAI in Amsterdam. Wij gaven gehoor aan de oproep van Herman Bode.
"Willen we naar de Dam? Dan gaan we naar de Dam" en we gingen en met succes. We gingen ook, en met ons 550.000 medestanders in oktober 1983 naar het Malieveld om te protesteren tegen de komst van de kruisraketten.
Nee we hebben niet stil gezeten en hebben onze protesten destijds ook wel laten horen. Nu ik dit schrijf besef ik opnieuw, dat dit spannende dagen waren, waar ik nu nog met veel emotie op terugblik. Het heeft mij doen beseffen dat ik vrede en vrijheid in mijn en ons verdere leven belangrijk blijf vinden.
Het ontroert mij nu ik hoor en zie hoe kinderen zo begaan zijn met het milieu. Het protesteren en er bij zijn zal het onderwerp klimaat voor de komende generatie blijvend van betekenis zijn en blijvend aandacht krijgen gericht op het voortbestaan van moeder aarde.
Heeft deze eerste staking geen effect, ga gewoon door, doe het op een zaterdag dan krijg je mijns inziens meer bijval. Steun van mijn generatie is op zijn plaats. Nieuwsgierig ben ik of er Oldenzaalse docenten, studenten en of prominenten naar het Malieveld zijn getrokken.

Ben benieuwd!

KaatjeKnip 10 februari 2019
Reacties: Knipkaatje@gmail.com