Afbeelding
Foto:

Studenten helpen bij agrarische vraagstukken

TUBBERGEN - Hoe ziet de toekomst van mijn boerenbedrijf er uit? Wat kan ik doen om mijn bedrijf nog toekomstbestendiger te maken? Vragen waar veel boeren mee zitten. Dankzij een nieuwe samenwerking krijgen zij hier hopelijk snel een antwoord op.

Agrariërs in Dinkelland en Tubbergen kunnen straks hun vraagstukken voorleggen aan studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten. LTO Noordoost-Twente en de gemeenten hebben hiervoor een nieuwe samenwerking opgezet onder de noemer AgroHUB. Een mooie samenwerking tussen de agrarische sector, overheid en onderwijs. Naast Aeres kunnen ook andere onderwijsinstellingen ingezet worden om deze onderzoeksvragen uit te werken.


Diepere vragen
"Als agrariër merken we dat onze leden veel vragen hebben over de toekomst, maar ook vragen over de bedrijfsvoering van vandaag" aldus Sjoerd Ribberink, vicevoorzitter van LTO Noordoost Twente. "Aangezien we juist elke agrariër willen bereiken, hebben we samen met de gemeenten Dinkelland en Tubbergen en het onderwijs de samenwerking gezocht." Er liggen kansen voor de agrarische sector om met meer inzichten en (praktijk)kennis je eigen bedrijfsvoering te versterken. "Denk daarbij aan onderwerpen als de kringlooplandbouw, klimaat, energiebesparing of biodiversiteit. Ook een kritische doorlichting van je bedrijfsvoering" aldus Ribberink.


Uniek
Volgens wethouders Erik Volmerink (Tubbergen) en Benno Brand (Dinkelland) is de AgroHUB uniek in zijn soort. "Samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs zie je wel vaker, maar niet in deze sector" aldus Brand. Maar het succes van de HUB hangt volgens collega Volmerink wel af van de hoeveelheid en kwaliteit van de onderzoeksvragen. "Om het initiatief ook echt tot een succes te maken hebben we natuurlijk wel medewerking nodig van de ondernemers. Met hun input kunnen we echt meerwaarde creëren voor de individuele ondernemer en de sector."