Afbeelding
Foto:

Praat met jonge boeren

TWENTE - De Provincie Overijssel moet actiever in gesprek gaan met de Overijsselse jonge boeren. Dit is de oproep van het CDA aan de Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van Overijssel. Het Overijssels Agrarisch Jongeren Kontact (OAJK) wil graag praten over enkele belangrijke thema's.

Er zijn op dit moment nog relatief weinig jonge boeren in Overijssel; uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer drie procent van de huidige boeren onder de 35 jaar is. Maar: dit kan wel veeranderen. Bij veel bedrijven zal de vergrijzing toeslaan; nu staat bij 60 procent van de boerenbedrijven een 55-plusser aan het hoofd. Wanneer deze een stapje terug doet, zou een jonge boer dit over kunnen nemen.


Belangrijke thema's
Deze trend in de sector is ook één van de aanleidingen van de OAJK om toch eens een goed gesprek met de provincie te willen hebben. Zo zijn bedrijfsovername en bedrijfsopvolging belangrijke thema's om een boerenbedrijf toekomstbestendig te maken. Overijssel telt nu nog zo'n 7.000 actieve agrarische bedrijven. "Het is goed om samen te kijken op welke wijze de agrariërs van de toekomst ondersteuning kunnen verwachten van de provincie. Voor veel jonge boeren staat bedrijfsovername hoog op de agenda. Naast de mooie regeling die ervanuit het rijk beschikbaar komt voor bedrijfsopvolging, vind ik dat hier ook meer aandacht voor moet komen in ons eigen Agro en Food beleid", aldus woordvoerder Landbouw en Natuur Jeroen Piksen van het CDA.


Leren van elkaar
De 7.000 agrarische bedrijven zijn in brede zin belangrijk voor Overijssel. Ze dragen direct bij aan de voedselproductie, maar leveren ook een economische bijdrage én ze zijn een belangrijke partner bij het beheer van het landschap als geheel. Er zijn echter nog wel veel onzekerheden over bijvoorbeeld strengere milieu-wetgeving en natuurdoelen; zaken die een grote impact kunnen hebben op de bedrijfsvoering.