Afbeelding
Foto:

Nieuwe prestatieafspraken wonen in Dinkelland

DINKELLAND - Hoe moet het Dinkellandse woningaanbod er op termijn uit komen te zien? Hoe zorgen we voor een aangenaam woonklimaat met aandacht voor duurzaamheid? En oh ja: niet tegen te hoge prijzen natuurlijk... Dit alles en meer is nu vastgelegd in de nieuwe prestatieafspraken tussen de gemeente Dinkelland en Woningcorporatie Mijande Wonen.

Eerder deze maand maakten de gemeenten Dinkelland, Twenterand, Mijande en de Huurdersraad van Mijande nieuwe prestatieafspraken over het wonen in beide gemeenten. Zij werken intensief samen om zo tot een passend woningaanbod te komen. De afspraken hebben een looptijd van vier jaar en worden jaarlijks uitgewerkt in concrete activiteiten. "Met dit totaalpakket van prestatieafspraken werken we nauw met elkaar samen met als doel dat mensen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning binnen acceptabele tijd aan een geschikte woning kunnen komen en dat wonen in de beide gemeenten prettig, duurzaam en betaalbaar is en blijft", licht Peter Ruigrok, interim bestuurder Mijande Wonen, toe. "Dat noemen wij samen bouwen aan dorpskracht."


Prettig wonen
"Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente prettig kan wonen", vindt Ben Blokhuis, wethouder gemeente Dinkelland. "We zijn daarom met de kernen in gesprek geweest en hebben de behoeftes opgehaald. We focussen ons niet alleen op koopwoningen, maar door de afspraken met Mijande zorgen we ervoor dat ook in de sociale huursector er voldoende mogelijkheden zijn." Dick van der Linden, voorzitter van de Huurdersraad Mijande Wonen: "Wij vertegenwoordigen de huurders in Dinkelland en Twenterand onder meer over onderwerpen als duurzaamheid, betaalbaarheid en beschikbaarheid. Ons doel is de belangen van huurders zo te behartigen, dat zij zo prettig mogelijk kunnen wonen. Door mee te praten over de prestatieafspraken kunnen wij hieraan bijdragen."


Plannen
De woningcorporatie gaat opnieuw bekijken hoeveel woningen er nodig zijn op lange termijn, waar deze moeten staan en aan welke kwaliteit ze moeten voldoen. Mijande Wonen trekt hierin samen op met gemeenten en Huurdersraad met als doel te komen tot een gemeenschappelijk beeld van wat wenselijk en nodig is in de toekomst. Er zijn diverse belangrijke speerpunte geformuleerd. Zo is dit jaar onderzoek gedaan naar de woonwensen van jongeren, wat komend jaar verder uitgewerkt zal worden. Mijande en de gemeenten stemmen hun ambities en plannen op het gebied van verduurzaming met elkaar af. Daarnaast zetten zij in op de ontwikkeling van een gebiedsgerichte aanpak. Rondom het thema wonen en zorg gaan gemeenten, Mijande en Huurdersraad van elkaar leren en bedenken hoe zij elkaar kunnen versterken.