Afbeelding
Foto:

Vervelende val vaker fataal

TWENTE - Een ongeluk zit in een klein hoekje, waarbij met name je eigen huis veel hoekjes en dus risico's met zich mee brengt. Zo blijkt ook uit de nieuwste cijfers van het CBS. Ouderen wonen steeds vaker langer zelfstandig thuis, maar dit lijkt ook een keerzijde te hebben: ouderen komen vaker om het leven of raken gewond als gevolg van een val.

De Noordoost-Twentse gemeenten hameren er al enkele jaren op: maak de woning geschikt voor wanneer je ouder bent. Met name vallen is best goed te voorkomen met relatief kleine aanpassingen. Zo kan een bad met lage instap in de badkamer helpen, evenals plaatsing van glijstangen en het stroef laten maken van uw badkamervloer. Ook bijvoorbeeld het gebruik van op afstand bedienbare lampen en gordijnen kan een val voorkomen.

Meer letsel
Uit de nieuwste cijfers van het CBS - de nieuwste komen uit 2016, dus de werkelijke situatie is wellicht nog iets erger - blijkt dat onder 65-plussers het aantal opnames met hoofdletsel sterk gestegen is de afgelopen jaren. Van 875 opnames in 2013 tot ruim 2.960 in 2016. In 80 procent van de gevallen werd het hoofdletsel veroorzaakt door een val. Ook het aantal sterfgevallen als gevolg van een val nam toe in deze periode. In 2016 kwamen 1.308 senioren om het leven als gevolg van een val. met name bij 90-plussers was een toename zichtbaar op dit vlak. Op tijd aanpassingen doen aan uw eigen woning kan veel leed en letsel voorkomen, zo is het advies van gemeenten.