Afbeelding
Foto: KRD / Wikipedia Creative Commons

Wat als het alarm wél echt gevaar is...

DINKELLAND - De brand bij de kerncentrale in Lingen vorige week donderdag legde een duidelijk probleem bloot: de communicatie aan de Nederlandse kant van de grens kan én moet beter. Want wat als er nu écht iets aan de hand zou zijn?...

Donderdagavond 6 december. Om 19.43 uur komt een brandmelding binnen van een incident bij de kerncentrale in Lingen. Het bleek te gaan om brand bij een naastgelegen bedrijf dat brandstofelementen maakt voor de kernreactor. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en uiteindelijk is de brand geblust rond 22.00 uur. Niemand raakte gewond en er kwam niets gevaarlijks vrij bij de brand.


Betere communicatie
Hoewel het incident op zich dus meeviel, is er toch een belangrijk probleem aan het licht gekomen: de communicatie vanuit de Nederlandse overheden richting de burgers verliep slecht. Of beter, helemaal niet. Inwoners werden opgeschrikt door de meldingen van brand bij de kerncentrale, maar ontvingen vervolgens geen informatie van hun lokale overheid. Het CDA Dinkelland maakt zich samen met GroenLinks en D66 ernstig zorgen over dit gebrek aan communicatie. Zeker omdat de kerncentrale op slechts 30 kilometer afstand van Dinkelland ligt. Bij een écht incident is het nodig om mensen wellicht te evacueren, wat met slecht lopende communicatie wel eens voor grote problemen en risico's kan zorgen. " Ik hoop dat een soortgelijk incident niet opnieuw voorkomt, maar wanneer dit gebeurt moet de overheid goed voorbereid zijn.", aldus CDA-raadslid Marc Smellink. De fractie stelde afgelopen jaar ook al vragen over de veiligheid, naar aanleiding van lekkage bij de centrale. De fractie wil dat de gemeente samen met de Veiligheidsregio Twente kijkt naar het nog beter informeren van omwonenden in het geval van echte calamiteiten.


Bescherming
Inwoners in een straal rondom de kerncentrale kregen in 2016 al jodiumtabletten. Naast Dinkelland werden deze ook in Losser verspreid; beide gemeenten liggen namelijk in een direct risicogebied. Alle inwoners jonger dan 40 en zwangeren kregen een doosje met tien jodiumtabletten die schildklierkanker moeten voorkomen.