Afbeelding
Foto:

Midwinterhoornblazen

OLDENZAAL - Het bestuur van de Mirrewinterhoornbloazers Ol'nzel slaagt er jaarlijks opnieuw in om oud en jong in Twente te interesseren voor het al eeuwen oude midwinterhoorn blazen.

De afgelopen maanden zijn 12 jongeren uit Oldenzaal en omgeving bezig geweest om de eerste vaardigheden op te doen en kennis te maken met het Midwinterhoorn bloazen, en wel op een heel bijzondere wijze. In het leslokaal van het Twents Carmel College aan de Potskampstraat in Oldenzaal kwamen de afgelopen maanden dertien jeugdigen bijeen. Jongeren die zich interesseren in het al eeuwenoude midwinterhoorn bloazen deden de eerste vaardigheden van het bloazen op. Twaalf jongens en meisjes hebben de eerste stappen gezet en hebben deel genomen aan de kennismakings- en vaardigheidscursus voor het Mirrewinterhoornbloazen. Afgelopen woensdag was het dan zo ver en werden de Boescooltuur certificaten Mirrewinterhoornbloazen Oldenzaal uitgereikt.

Lege melkpak de motor!
Een leeg melk pak van de Melkunie (wie weet de toekomstige sponsor) en een stuk plastic slang zijn onderdelen waarmee de vaardigheden van het bloazen worden aangeleerd. Deze kennismaking, het opdoen van de eerste vaardigheden en het bekend raken met deze eeuwenoude traditie, moet het startpunt vormen voor het toekomstige jeugdige midwinterhoornbloazen, het blazen op de traditionele Mirrewinterhoorn.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Het begin is gemaakt, deelnemers op naar vaardigheid diploma volgend jaar.

Foto en tekst:
Martin Meijerink.