Afbeelding
Foto:

Wie bloast an!

Het geluid van de Midwinterhoorn draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft en daarnaast bekend is met het Zonnewendefeest, vergeet het geluid nooit meer. Het traditionele midwinterhoornblazen is al eeuwen oud.

Discussie over zwarte Piet wel of niet, leggen de Midwinterhoornblazers in Twente naast zich neer. Niet voor niets is het traditionele midwinterhoornblazen geplaatst op de lijst van het nationaal immaterieel erfgoed van de Unesco. Nog meer motivatie voor de midwinterhoornblazers om deze eeuwenoude traditie in stand te houden en voort te zetten.

De Jeugd
Werden deze week aan maar liefst 12 jeugdige, toekomstige midwinterhoornblazers het kennismakingscertificaat uitgereikt. Ook onder ouderen, mannen en vrouwen, is een groeiende belangstelling voor het midwinterhoorn blazen, maar ook voor het zelf maken van de midwinterhoorn.

't Schöpke
't Schöpke, clublokaal en werkplaats van de Oldenzaalse bloazers, is gevestigd aan de Marconistraat te Oldenzaal. 't Schöpke is niet alleen een plaats voor het gezellig samenzijn van de Oldenzaalse midwinterhoornblazers, maar ook een werkplaats waar de traditionele midwinterhoorns zelf worden gemaakt door de deelnemers van de cursus Midwinterhoorn zelf maken. Hier liggen dikke kromme boomtakken, die al voordat ze bewerkt worden de vorm hebben van een midwinterhoorn. Boeren in Twente en de Achterhoek laten toe dat deze boomtakken uit hun houtwallen mogen worden gezaagd. Het liefst stammen van elzen, wilgen en berken. Dat hout is niet te zwaar en goed te bewerken De werkplaats van de Oldenzaalse Mirrewinterhoornbloazers is een ontmoetingsplek voor leden en geïnteresseerden die het midwinterhoorn blazen zelf willen gaan doen, maar nog meer voor die mannen en vrouwen die de vaardigheden willen opdoen in het maken van een eigen midwinterhoorn.

Blazers te gast
Deze week waren maar liefst zes leden van de Enschedese midwinterhoorn blazers te gast in 't Schöpke en waren ze druk in de weer om hun eigen midwinterhoorn nog voor het begin van het blaasseizoen gereed te hebben. Handelaar, adviseur in zorg en leerkracht speciaal onderwijs waren samen met anderen in de weer bij het vervaardigen van hun eigen midwinterhoorn. Dat deze midwinterhoorns mogen klinken over steden en velden heen opdat de boze geesten worden verdreven

Foto's en tekst:
Martin Meijerink