Afbeelding
Foto:

Column: Oldenzaal gaat bruisen

Een spreekstalmeester uit Salland had men ingehuurd (welkom Laurens) om de aftrap te doen voor het proces dat moet leiden tot een levendiger binnenstad. Ik persoonlijk was niet zo onder de indruk van de vier thema's die werden gepresenteerd. Creatief ondernemerschap, bereikbaarheid en parkeren, groen en duurzaam en evenementen en cultuur.

Geboren in Oldenzaal en tot mijn twintigste woonachtig, na onderbreking in 2007 teruggekeerd in het stadje van plezier. Deze week uit eigen vrije wil gehoor gegeven aan de oproep om mede van het hart van de stad een bruisende plek te maken. Bij bruisen denk ik aan het schuim dat tot in de late uurtjes getapt en gedronken kan worden in onze stadsbrouwerij. Of toch niet!Ik heb inmiddels ervaren en beleefd dat een bruisende binnenstad, bruisend wordt gemaakt door organisatoren, verenigingen en ondernemers die evenementen organiseren. De gemeente faciliteert en geeft in uitzonderlijke gevallen subsidie. Ik weet een bruisende stad is noodzakelijk. Noodzakelijk om het mooie winkelhart in stand te houden, maar dat niet alleen. Winkelen wordt wel steeds meer gecombineerd met bezoeken aan de evenementen die in de stad worden georganiseerd of gecombineerd met culturele evenementen en horecabezoek.

Maar luisterend naar de inleiders over de vier thema's die het mede bruisend moeten gaan maken, ontdekte ik het gemis aan het bruisende schuim op de kraag. Oldenzaal de plaats waar men graag naartoe komt. Startplaats het station dat met zijn stationsrestauratie waar de dagtoerist geïnformeerd zou kunnen worden alvorens men de verkeerde route kiest die niet naar de binnenstad leidt. Oldenzaal waar altijd wel wat te doen is. Toeristen bezoeken op maandag en of zaterdag de markt. De wandelaars die hun route kiezen over de Boerskotten of de Koppelboer. Maar niet of onvoldoende worden geïnformeerd richting het Hulsbeek. De nieuwe wandel route over de oude tramlijn van en naar Denekamp, ook die brengt de toeristen niet in hartje stad. Ondanks dat daar een schat aan cultuurbeleving aanwezig is, Palthehuis, de Plechelmus en zijn toren en museum Pelgrim. Evenementen en cultuur dat maakt mijn stad tot de ontmoetingsplek. Op de markt waar de horeca bruist, waar het graag vertoeven is bij de horeca in mijn stad. Zoals ik vorige week een groep mensen ontmoette die een bezoek hadden gebracht aan het Palthehuis en een lunch gebruikten alvorens terug te keren naar Enschede.

Oldenzaal, waar plek is voor eenieder, zeker nu de doelstelling er is dat een dementie vriendelijk Oldenzaal voorstaat. Kijk niet alleen naar de binnenstad, maar ook naar de verbintenis met de regio en niet te vergeten onze buren in Bentheim, zeker nu er om het uur een trein gaat vv.

Kaartje Knip november 2018