Afbeelding
Foto:

Paasgebruiken in Denekamp krijgen erkenning

DENEKAMP - De paasgebruiken in Denekamp zijn officieel. Vandaag kreeg de stichting Heemkunde Denekamp van cultuurwethouder Ilse Duursma het officiële certificaat overhandigd dat hoort bij plaatsing op de lijst.

De stichting heeft de paasgebruiken in december 2017 voorgedragen. "Denekamp kent bij de viering van Pasen een aantal aloude gebruiken, die nog altijd springlevend zijn. Elk jaar doen veel inwoners, jong en oud, mee met het eieren rapen, het hout halen, het Paasstaakslepen en het Paasvuur. Het is een traditie die diepgeworteld is in ons dorp en onze gemeenschap samenbrengt en verbindt. Daarom vind ik het van groot belang dat we de paasgebruiken blijven koesteren en veilig stellen voor de volgende generaties. Een plaatsing op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed draagt daar zeker aan bij!", aldus wethouder Ilse Duursma.

Judas & Iskariot
Bijzonder is dat er geen overkoepelend organiserend comité of bestuur is. Er zijn wel verschillende Denekampse families die met de traditie verweven zijn, al dan niet met een jaarlijks terugkerende symbolische taak of opdracht. De gebruiken worden begeleidt door twee jonge 'veurgangers', Judas en Iskariot. Zij worden jaarlijks gekozen, waarbij de Judas altijd de Iskarot van het jaar ervoor is.

Eier gadder'n
Het eieren rapen (eier gadder'n) vindt op Palmzondag plaats. Onder aanvoering van Judas en Iskariot verzamelen kinderen zich bij de Sint-Nicolaaskerk voor een rondgang door het dorp. Als zingend gaan zij bij de mensen in het dorp langs met het verzoek: Eier, eier, geld is ôk goat!'

Hoalt haaln
Op de zaterdag voor Pasen verzamelen mannen en jongens uit het dorp zich bij de Sint-Nicolaaskerk voor het hout halen (hoalt haaln). Samen met Judas en Iskariot verzamelen zij met trekkers en platte wagens het paashout voor de paasbult.

Poasstoaksleppen
Op eerste Paasdag verzamelen inwoners zich bij de Sint-Nicolaaskerk om samen met Judas en Iskariot zingend naar Landgoed 't Singraven te gaan. Hier vraagt Judas de kasteelheer om een paasstaak. Er wordt een boom aangewezen waar Judas inklimt om het touw vast te knopen. Daarna hakt men de boom om en sleept de menigte de paasstaak naar het dorp.

Paasvuur
Om klokslag 20.00 uur wordt het paasvuur en de ton in de paasstaak aangestoken. Zingend loopt een grote groep Denekampse mannen door de menigte rond het paasvuur. Zodra de ton in de paasstaak uit elkaar valt, wordt de paasstaak neergehaald.