Afbeelding
Foto:

Grondprijzen gaan licht omhoog

TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen laat de prijzen voor woningbouwkavels komend jaar iets stijgen in de grotere kernen, maar de prijzen in de kleinere kernen blijven vooralsnog gelijk. Dit is het advies van de onafhankelijke commissie die zich jaarlijks buigt over de prijsstelling.

Gemeenten hebben doorgaans grond in de boeken staan die zij kunnen verkopen aan particulieren of ontwikkelaars om woningen op te bouwen. Hiervoor vragen zij dan een prijs per vierkante meter. Maar door ontwikkelingen op de markt kan zo'n prijs stijgen of dalen. Om te voorkomen dat de gemeente in zijn enthousiasme een té hoge prijs vraagt, laat Tubbergen deze prijzen vaststellen door een onafhankelijke commissie om zo tot een marktconform resultaat te komen. Een eerlijke prijs die vergelijkbaar is met andere gemeenten.

Het gaat dooien
De afgelopen jaren bevroor de gemeente Tubbergen op advies van de onafhankelijke taxatiecommissie de prijzen. Immers, tijdens de economische crisis werd er minder verkocht en hadden mensen minder te besteden. Nu het daarentegen weer een stuk beter gaat met de economie en de wwoningmarkt, is een stijging weer mogelijk. Het college van Burgemeester en Wethouders stemt dan ook in met het advies van de commissie om de woningbouwkavelprijzen in grotere kernen te verhogen met 15 euro per vierkante meter. Kopers betalen dan 235 euro per vierkante meter exclusief btw. Om de toegankelijkheid van de woningmarkt in kleinere kernen te garanderen blijven de prijzen hier op het oude niveau; kopers betalen dus ook komend jaar nog 200 euro per vierkante meter exclusief btw. Het gaat nu nog wel om een college-voorstel; de gemeenteraad moet hier nog mee akkoord gaan maar dit is veelal een formaliteit.