Afbeelding
Foto:

Leerlingen leren over erfgoed Oldenzaal

OLDENZAAL - Elf scholen voor primair onderwijs in Oldenzaal nemen deel aan het project "Erfgoed Oldenzaal verbindt"

Veel organisaties in Oldenzaal nemen deel aan dit project, waaronder de Basiliekwachten, archeologisch club Oldenzaal, Stadsarchief Oldenzaal, de Midwinterhoornblazers de VVV Oldenzaal. En er zijn nog meer Oldenzaalse verenigingen zijn bereid om een bijdrage te leveren aan het behoudt van het historisch erfgoed van Oldenzaal. Een onderdeel daarvan is om dit door te geven aan de jonge generatie Oldenzalers.

Men start met een nog niet bestaande leerlijn en deze zal worden uitgeklapt over de provincie Overijssel. In Oldenzaal, de startplaats van het project, wordt het plan en de uitvoering Oldenzaalbreed aangepakt. De activiteiten hebben betrekking op het ontwikkelen van nieuwe lessen en het uitwisselen van kennis en ervaring met betrekking tot erfgoed doelstellingen. Maar ook het borgen van de erfgoederen en de educatie daaromheen is belangrijk voor Oldenzaal als Hanzestad met de bijbehorende rijke historie. Oldenzaal krijgt maar liefst 130.000 euro voor het ontwikkelen van deze nieuwe leerlijn.

Erfgoed educatie
Deze nieuwe leerlijn kan worden gebruikt voor alle Oldenzaalse basisscholen en is bedoeld voor de groepen 1 tot en met 8. Enkele thema's die worden belicht zijn route textiel, vervoer en transport en Oldenzaal Hanzestad. Afgelopen vrijdag kwamen de leerlingen van groep 4 van basisschool de Esch samen met coördinator van het project Danielle van der Stelt naar het station van Oldenzaal, vergezeld door docenten en ouders. Het station is de plek waar in Oldenzaal een belangrijke vervoersader begon in 1865. Begeleid door de Oldenzaalse stadswachten Willy Brons en Herman Wekking werd een eerste begin gemaakt met als thema vervoer. Hart van Oldenzaal zal het project met enthousiasme blijven volgen.

Foto & tekst: Martin Meijerink.