Afbeelding
Foto:

Kansen voor Tiny Houses

DINKELLAND - De woningnood in Nederland neemt weer toe. Ook in Dinkelland is in veel kernen behoefte aan woonruimte. Maar niet iedereen heeft behoefte aan een groot huis op een vaste plek. Ook de zogeheten 'tiny houses' zouden voor sommigen in de woningbehoefte kunnen voorzien. De gemeente Dinkelland gaat kijken naar de interesse hiervoor.

De D66-fractie kwam bij de begrotingsbehandeling afgelopen week met een unaniem aangenomen motie om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van 'tiny houses' binnen de gemeente. Een 'tiny house' is letterlijk dat: een bijzonder klein huisje, met maximaal 50 vierkante meter vloeroppervlakte en grotendeels zelfvoorzienend. Deze kunnen dan mobiel zijn, maar het hoeft niet. Het is dus eigenlijk vlees noch vis in sommige gevallen: het valt niet onder een traditionele woning, maar is ook bijvoorbeeld weer geen caravan. Kortom, de gemeente heeft nog geen pasklaar beleid.


Elders succesvol
Deze vorm van kleine woonruimte is elders in het land al meer te zien. D66 verwacht dat de interesse ook in Noordoost-Twente toe zal nemen, mede door de komst van de nieuwe omgevingswet die dergelijke initiatieven mogelijk meer kansen geeft. Ook de insteek van kleinschalig wonen, minder consumeren en een kleine ecologische voetafdruk spreekt D66 aan in deze. In andere gemeenten zijn terreinen aangelegd waar de gemeenten water, elektra en afvoer aanleggen en vervolgens de grond in erfpacht uitgeven. De kosten voor een 'tiny house' lopen sterk uiteen, maar al voor 25.000 euro zou iemand eigenaar kunnen zijn van zo'n woonobject.


Aanmelden
Nu de gemeenteraad positief staat tegenover deze mogelijkheid worden belangstellenden opgeroepen om zich te melden bij de gemeente en D66 Dinkelland, zodat in kaart kan worden gebracht hoe groot de lokale behoefte daadwerkelijk is en om meer informatie te ontvangen over de mogelijkheden wanneer er daadwerkelijk beleid is.