Afbeelding
Foto:

Tubbergen moet bereikbaar en veilig blijven

TUBBERGEN - Verkeersveiligheid is voor veel Tubbergenaren een belangrijk thema. Wanneer je de weg op gaat of je kinderen naar school laat fietsen, wil je dat dit zo veilig mogelijk gaat. De gemeente doet al veel aan voorlichting en fysieke maatregelen om verkeersveiligheid te verbeteren. Maar het kan nog zeker beter.

De gemeente Tubbergen stelt komende maand een nieuw Strategisch Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan vast. De gemeenteraad mag zich dan uitspreken over dit GVVP, wat de basis moet vormen voor het bredere mobiliteitsbeleid van de komende vier jaar. De gemeente wil zo veel speerpunten aanpakken die vanuit de samenleving zelf aangedragen zijn. "We hebben een groot aantal organisaties op het gebied van verkeer en vervoer en de dorpsraden gevraagd wat zij belangrijk vinden op dit gebied.", aldus wethouder Erik Volmerink.

Nog vaak ongelukken

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer fietsers betrokken zijn bij ongelukken. Zo is er door vergrijzing ook een piek te zien bij oudere fietsers; zij zijn tegenwoordig nog lang mobiel dankzij de elektrische fiets, maar dit is niet zonder gevaar. Er zijn volgens de gemeente geen specifieke locaties aan te wijzen waar veel ongelukken gebeuren. "We gaan daarom niet één plek aanpakken, maar algemene maatregelen treffen om het fietsen voor oudere fietsers veiliger te maken.", aldus Volmerink. Concreet gaat het om het breder maken van fietsstroken en het weghalen van paaltjes die in het midden staan. Onderzoek toonde eerder al aan dat deze opmerkelijk vaak de oorzaak zijn van een vervelende val. Ook het realiseren van een veilige oversteek met een middengedeelte in de weg blijft een prioriteit.

Voorlichting

De gemeente wil ook inzetten op een stukje positieve gedragsverandering en voorlichting. Zo is het onze collectieve verantwoordelijkheid om de oudere fietser wat meer ruimte te geven. Deze fietsers zelf zouden er verstandig aan doen om voor ze op een elektrische fiets stappen eerst een training te volgen, zo adviseert de gemeente eveneens. Er zijn nu bijvoorbeeld ook al opfriscursussen voor oudere automobilisten en trainingen voor scootmobielers. Trainingen voor toekomstige e-fietsers op leeftijd passen dan ook goed in dit flankerend beleid.

Bereikbaarheid

Het GVVP kijkt niet alleen naar verkeersveiligheid. Ook de bereikbaarheid is een belangrijk aspect. De gemeente kan niet alles zelf regelen, waardoor overleg met andere overheden erg belangrijk is. Verder onderzoekt de gemeente concreet de mogelijkheden om een betere busverbinding te realiseren tussen Tubbergen en Harderberg, bijvoorbeeld door de buurtbus anders te laten rijden.