Afbeelding
Foto: HvN

Zonneveldenbeleid voor NOT-gemeenten

TWENTE - De Noordoost-Twentse gemeenten doen al veel aan duurzaamheid. Naast het terugdringen van energieverbruik is ook de opwekking van duurzame energie een belangrijk thema. Maar het ongeremd plaatsen van zonnepanelen is niet haalbaar. De vier gemeenten geven nu gezamenlijk uitvoering aan dit beleid.

De colleges van B&W van Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal hebben nu een gezamenlijk ontwerp-zonneveldenbeleid vastgesteld. Dit geeft richtlijnen aan grootschalige en lokale initiatieven om grotere oppervlaktes aan zonnevelden te realiseren in de openbare ruimte.

Ambitie
In het jaar 2023 willen de vier Twentse gemeenten 20% duurzame opwekking (elektriciteit en warmte) realiseren. Daken moeten zo vol mogelijk worden gelegd met zonnepanelen, maar daarmee kan uiteindelijk slechts circa 10% van de benodigde energie opgewekt worden. Windenergie is op dit moment niet mogelijk omdat Noordoost Twente een Nationaal Landschap is. Dit maakt dat naast biogas ook zonnevelden noodzakelijk zijn om aan deze doelstelling voor de energietransitie in Noordoost Twente te voldoen.

Ontwikkelingen
Er zijn inmiddels al diverse aanvragen ingediend bij de Noordoost-Twentse gemeenten om grootschalige zonnevelden aan te leggen., onder meer in Losser. Het plaatsen van grote velden in met name buitengebieden brengt veel haken en ogen met zich mee. Het beleid omschrijft waar zonnevelden toegestaan zijn en op welke wijze deze ingepast kunnen worden. De eerste voorkeur gaat uit naar plaatsing op daken. Daarnaast wordt ruimte geboden voor ontwikkelingen op cultuurgronden. Landgoederen, het stuwwallengebied en het essenlandschap worden minder geschikt geacht. Natura2000-gebieden worden op voorhand uitgesloten.