Afbeelding
Foto:

Week van Respect

TWENTE - Deze week is de landelijke Week van Respect. Een moment om stil te staan bij hoe we met elkaar om (willen) gaan. Helaas blijkt hier nog veel winst te behalen...

We moeten elkaar niet te ernstige beelden aanpraten. Uit cijfers van het CBS blijkt zelfs dat respectloos gedrag op straat minder is dan vroeger. Zo gaf dit jaar twintig procent van de Nederlanders boven de 15 jaar aan wel eens respectloos gedrag meegemaakt heeft op straat. In 2008 was dit nog 25 procent. Met name jonge meiden in de stad hebben het vaakst last van respectloos gedrag, maar ook in het mooie Noordoost-Twente willen we elkaar wel eens minder gezellig bejegenen.

Onderzoek

Het CDA Dinkelland ziet in de Week van Respect een mooie kans om dit thema eens wat meer aandacht te geven op lokaal niveau. Immers, ook bij de gemeente willen mensen nog wel eens hun mening op een krachtige manier ventileren. Ook blijkt uit onderzoeken dat mensen zich in algemene zich best zorgen maken over de manier waarop we met elkaar omgaan. Het CDA voert dan ook een eigen onderzoek uit om te kijken hoe de situatie in Dinkelland gesteld is en wat beter kan. Zo kunnen inwoners een peiling invullen via www.cda.nl/respect.

Voorlichting

Tijdens deze Week van Respect worden ook diverse gastlessen en andere activiteiten gehouden op onder meer scholen, bij sportclubs en in de wijken. De hoop is om zo bij de jongere generatie belangrijke kernwaarden te promoten. "Het is van groot belang dat we ook in de toekomst blijven omzien naar elkaar, helpen wanneer dit nodig is.", aldus fractievoorzitter Jos Jogems. "Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor de eigen leefomgeving is waar het in elke kern om draait. Dat is het nieuwe noaberschap."

De gemeente

Ook in de gemeenteraad zelf is 'besturen met respect' een belangrijk thema; vastgelegd in de strategische agenda die door alle partijen wordt ondersteund. Hoewel de politiek op landelijk niveau er hard aan toe gaat, is het belangrijk om op lokaal niveau respectvol met elkaar om te gaan. De gemeente weet immers zelf ook goed welke impact respectloos gedrag kan hebben.