Afbeelding
Foto:

Kinderen op bezoek voor ontbijtje met de burgemeester

TWENTE - Nog te veel kinderen slaan 's ochtends het ontbijt over. Als gevolg zitten veel kinderen nog vaak met weinig energie in de schoolbankjes. Dit is jammer, want de schoolprestaties kunnen er onder lijden. Maar het komt de gezondheid op zich ook niet ten goede.

Met deze gedachte is de Week van het Nationaal Schoolontbijt opgezet. Deze hele week lang gaan kinderen op bezoek bij burgemeesters of omgekeerd, met als doel om samen te ontbijten. Woensdag was het de beurt aan de kinderen van de Brede School in Overdinkel. Zij kwamen naar 't Lossers Hoes om samen te ontbijten met burgemeester Cia Kroon. Deze vrijdag is het burgemeestersontbijt in Tubbergen. Kinderen van de Mariaschool in Reutum gaan op bezoek bij burgemeester Wilmien Haverkamp om te ontbijten in de raadszaal van Tubbergen. Ook de burgemeesters van Dinkelland en Tubbergen zijn warm pleitbezorger van een goed ontbijt. Zeker met een drukke baan zoals burgemeester is het overslaan van een goed ontbijt funest voor je werkdag. Zo'n 2.500 basisscholen in 275 Nederlandse gemeenten nemen deel aan dit soort ontbijtjes.

Steeds minder ontbijten
De 'ontbijtvastheid' neemt helaas met de jaren af, zo blijkt uit diverse onderzoeken. Van de kinderen tussen 4 en 12 jaar ontbijt 97 procent dagelijks. Van de 12 tot 18 jarigen ontbijt nog maar 80 procent dagelijks, volgens het Nederlands Jeugdinstituut. Kijken we naar alle Nederlanders, dan slaat een kwart dagelijks het ontbijt over. Dit terwijl veel mensen ook al te weinig groente en fruit eten en te weinig bewegen.