Zomertijd of wintertijd?

TWENTE - Tijdens de eerste Wereldoorlog, ver voor mijn tijd dus, werd door de Duitsers de zomertijd ingevoerd. Dat gebeurde destijds op 30 april. In de Tweede wereldoorlog ging op bevel van de Duitsers de Amsterdamse-tijd over op de Midden -Europesetijd. Toen werd de klok een uur en veertig minuten vooruit gezet, zodat het in Duitsland en Nederland evenlaat zou zijn. Voor vele landgenoten werd het destijds te laat, verloren tijd! In 1946, de oorlog was voorbij werd de zomertijd afgeschaft, maar in 1977 opnieuw ingevoerd.

De Europese Unie wil het dus op termijn omgooien. Wat wordt die toekomstige tijd? Welke tijd gaat men aanhouden, de zomertijd of de wintertijd? Zonder u en mij daar over te raadplegen zullen ze een besluit nemen. Welke tijd gaan we dan krijgen? Zomertijd met lang licht, hier in de Boeskoolstad terras tijd genoemd. Lachende en blijde kinderen op de markt en Hylke onze beiaard die zijn kleurrijke klanken op vrijdagavond over onze stad uitzaait. Of wordt het de tijd van weinig licht, lange donker en sombere tijden. De bedsokken aan het dekbed over mij heen getrokken, en ik droom, de dromen van bedrog. Verdeeldheid zal er ook zijn hierbij over de keuze. Piet is zwart of zwart als roet met een ketting aan zijn voet. Wat een tijd!

De tijd van werken, en de tijd van rusten. Maar wat is tijd op een eeuwigheid? Toch houden we ons aan de tijd. De tijd van vandaag, de tijd van morgen, de tijd van zorg of zonder zorgen. Realiseren dat de tijd er is, daar is niets mis mee. Tijd om te leven, tijd om te geven, tijd om te gaan. De tijd voor bezinning ligt voor. Tijd voor overdenking, tijd voor vergeving,tijd voor bemoediging,tijd voor aanvaarding, tijd voor omarming.

Kaatje Knip 19 oktober 2018