Afbeelding
Foto:

Zorgen om ziekenhuizen

DINKELLAND - Het omvallen van het MC Slotervaartziekenhuis is ook in Noordoost-Twente een belangrijk punt van zorg. Want hoe zeker is de situatie bij de Twentse ziekenhuizen?

Het MC Slotervaartziekenhuis in Amsterdam sloot afgelopen week de deuren vanwege een faillissement. Het ziekenhuis kampte al geruime tijd met financiƫle uitdagingen maar ook andere zaken liepen verre van vlekkeloos. Zo waren de hoge personeelskosten een molensteen om de nek van het ziekenhuis. Het ziekenhuis was geen zogenaamd systeemziekenhuis, waardoor de overheid geen rol had in het redden van deze voorziening.

Twentse ziekenhuizen
In Twente zijn twee grotere ziekenhuizen actief, het Medisch Spectrum Twente in Enschede en Oldenzaal en de Ziekenhuis Groep Twente, actief in Hengelo, Almelo en buitenpolis in Rijssen, Ootmarsum en Geesteren. De beide organisaties kampen met fikse financiƫle uitdagingen. Uit de jaarlijkse benchmark van accountantsbureau BDO bleek dat de ZGT afgelopen jaar een financieel zwaar jaar had. Naast een operationeel verlies nam ZGT ook incidentele verliezen. Een herstelplan moet ervoor zorgen dat het ziekenhuis in 2020 financieel in goede staat is. Ook het Medisch Spectrum Twente kampte met fikse tekorten; 16 miljoen euro in 2016 en 3 miljoen euro tekort vorig jaar. MST wil dit verder verbeteren.

Zorgen
Dinkellands raadslid Edo van Bree maakt zich zorgen over de staat van de ziekenhuizen, ook omdat er al veel bezuinigingen doorgevoerd zijn die een aantasting waren van de zorg. Zoals sluiting van de eerste hulp in Hengelo en zorgpoli in Losser. Het is dan ook raar dat de overheid geen rol voor zich ziet om ziekenhuizen te redden.