Afbeelding
Foto:

Deurningen denkt mee over eigen toekomst

DEURNINGEN - De kern Deurningen moet straks een aangename plek zijn om te wonen, met een mooi buitengebied, waar iedereen zich thuis voelt. En waar bewoners van jong tot oud een beroep kunnen doen op elkaar én op basisvoorzieningen.

Dit is in het kort de toekomstvisie zoals deze door en voor de Deurningers zelf vastgesteld is. De gemeente Dinkelland en de dorpsraad gingen eind vorig jaar al aan de slag met het project Mijn Deurningen 2030. Een uitvloeisel van gemeentelijk beleid om voor iedere kern een toekomstvisie te formuleren die recht doet en inspringt op diverse demografische en maatschappelijke ontwikkelingen. Lees: de inwoners worden ouder, er is steeds minder jeugd in de kern en zorg zal een zware wissel gaan trekken op lokale gemeenschappen.

Kuieroam'd
Eerder dit jaar zijn in totaal 13 kuieroamd'n gehouden; praatbijeenkomst waar inwoners en gemeente in gesprek gingen over de toekomstige ambities. Ruim 400 inwoners namen deel aan de bijeenkomst. Ook voor de jeugd werden interessante bijeenkomsten gehouden met mooie resultaten.

Hoofdlijnen
Deurningers zijn redelijk optimistisch gestemd over de gemeenschapszin, maar er zijn ook uitdagingen. Zo hechten zij waarde aan het bieden van passende huisvesting voor mensen met beperkingen in het eigen dorp. Ook het verder versterken van samenwerking tussen de diverse jeugd-georiënteerde verenigingen moet ervoor zorgen dat de jeugd zich gehoord voelt en betrokken raakt bij de gemeenschap. Andere wensen zijn het opzetten van een lokale energiecoöperatie voor duurzame energie, aandacht voor een veilig leefklimaat, recreatie bevorderen en een breed cultureel aanbod voor alle leeftijdsgroepen. Op praktisch vlak wil de gemeenschap ook graag een digitale variant van het gedrukte Klöpke. In de buitengebieden moet goed sturing gegeven worden aan herontwikkeling van leegstaande agrarische bedrijven.

Lees de visie
De visie is momenteel af te halen bij de kerk en in te zien via www.deurningen.nl