Afbeelding
Foto:

Noordoost-Twentse jongeren halen vaccinatie

TWENTE - De GGD Twente is momenteel druk bezig met de ingelaste vaccinatieronde tegen meningokokken. Afgelopen dinsdag waren de Dinkellandse jongeren aan de beurt, komende maandag mogen de Losserse tieners hun prikje halen.

Alle jongeren die tussen 1 mei en 31 december 2004 geboren zijn kregen een oproep om zich te laten vaccineren. Met de pakkende slogan 'Deel dit niet met je vrienden' werden zij uitgenodigd om de vaccinatie te halen. Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu en de GGD Twente willen de jeugd zo goed beschermen tegen deze gevaarlijke ziekte.

Meer gevallen
De aanleiding voor de extra vaccinatieronde is de recente uitbraken van meningokokken. Met name jongeren zijn hier vatbaar voor, omdat ze vaker drager zijn van de bacterie en meer kans op besmetting lopen. Het vaccineren van jongeren zorgt dan hopelijk ook voor het indammen van deze ziekte, wat ook besmetting in andere leeftijdsgroepen moet voorkomen. Eigenlijk profiteren we dus allemaal mee van het kortstondig klein leed. Want, de prik is immers nooit leuk.

Meningokokken
De meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door deze bacterie. Hier zijn meerdere varianten van; de typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. Met name de besmettingen met meningokokkentype W zijn sterk gestegen sinds 2015. Meningokokkenziekte kan zich verspreiden door de lucht via druppels vocht. Hoesten, niezen of zoenen door de besmette persoon kan dan een besmetting veroorzaken. In verreweg de meeste gevallen is er geen risico; de bacterie veroorzaakt meestal geen ziekteverschijnselen. Wie wel vatbaar is, kan hersenvliesontsteking oplopen. Als de bacterie in de bloedbaan komt, kan deze bloedvergiftiging veroorzaken.

Meer vaccinaties
In 2019 zullen ook alle overige 14-jarigen én alle 15 tot en met 18-jarigen opgeroepen worden om een vaccinatie te halen. Alleen al in Twente gaat het in totaal om bijna 34.700 jongeren. Om jongeren en anderen te informeren over de aanleiding en praktische details qua vaccinatie kunnen zij terecht op de website, www.deelditnietmetjevrienden.nl. Hier staan ook verhalen van jongeren en ouders die te maken kregen met de meningokokkenziekte.