Een groot deel van de huidige school verdwijnt om plaats te maken voor nieuwbouw.
Een groot deel van de huidige school verdwijnt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Plan voor Aloysiusschool staat vast

Algemeen

De gemeenteraad van Tubbergen heeft maandag een definitief besluit genomen op de plannen voor Aloysiusschool in Geesteren. Op deze plek komen straks een nieuw schoolgebouw en acht woningen. Het bestemmingsplan voor herontwikkeling werd unaniem vastgesteld.

GEESTEREN - Een groot deel van het huidige schoolgebouw gaat tegen de vlakte om een nieuwe school te bouwen. De nieuwe school krijgt ook een extra verdieping; zo is er voldoende ruimte voor alle Geesterse leerlingen. Tevens komt er een buitenschoolse opvang, peuteropvang en opvang voor kinderen van 0-2 jaar.

Aangezien het toekomstige schoolgebouw minder plaats in beslag neemt, ontstaat er ruimte voor parkeren en 8 levensloopbestendige woningen. De beoogde nieuwbouw staat hoog op de agenda van Geesteren. “We hebben dit plan samen met betrokkenen uit de omgeving kunnen realiseren,” vertelt wethouder Erik Volmerink. “Samen met het schoolbestuur, diverse leerkrachten en ouders, Kinderopvang De Boerderij, TOF onderwijs, direct omwonenden, Dorpsbelang Geesteren en de werkgroep Mijn Dorp 2030 Geesteren zijn we aan de slag gegaan. Er is een ontwerp gemaakt voor de school en de inrichting van de directe omgeving. Dit is besproken tijdens informatieavonden. De input is meegenomen in het proces. Daarmee is het ook echt een plan van en voor de inwoners van Geesteren. Fijn dat de raad hier mee heeft ingestemd, want dan kunnen we nu ook concrete stappen maken.”

Het nieuwe gebouw is compact, duurzaam en flexibel ingericht. Goed geïsoleerd en compleet met warmtepompen en een afvoer voor hemelwater. De kenmerkende voorgevel heeft veel glas en blijft behouden. Deze pui wordt aan de achterzijde gekopieerd. Hierdoor staat het gebouw in open verbinding met de omgeving en is er veel meer licht in de lokalen en het centrale leerwerkplein. “Het leerwerkplein is het hart van de nieuwe school waar alles samenkomt,” legt schooldirecteur Gerard van der Kuil uit. “Maar het werkplein en de lokalen staan ook in open verbinding met elkaar door middel van glazen schuifdeuren. Zo kunnen we flexibele leerplekken creëren, die goed aansluiten bij elk lesprogramma. Het nieuwe gebouw is groot en compact, maar voldoet ook aan de eisen om lokalen flexibel in te richten.” Het nieuwe schoolgebouw sluit volgens Gerard van der Kuil beter aan bij het onderwijs van deze tijd: “Het huidige gebouw is verouderd én is gebouwd voor onderwijs, zoals dat in de jaren zeventig werd gegeven. Tegenwoordig richten we ons meer op een doorlopende leerlijn, die aansluit bij het niveau van de leerling. Hierbij is het van belang dat leerlingen die begeleiding nodig hebben, goede instructie krijgen. Ook is het mogelijk dat leerlingen waar nodig samen kunnen werken met leerlingen die een groep hoger of lager zitten.”

Ook zal er een apart lokaal zijn gericht op praktijk- en muziekonderwijs. Via het project ‘Gouden handen’ schenkt de Aloysiusschool aandacht aan leerlingen met praktisch talent. Vanaf komend jaar worden technieklessen gegeven voor de groepen 5 tot en met 8. “Zij leren bijvoorbeeld solderen, timmeren, zagen, bloemschikken of nagellakken. In één lokaal waar al het materiaal op één plek te vinden is. Ook kunnen de leerlingen aan de slag in de praktijk met stages voor leerlingen uit de groepen 7 en 8,” aldus Van der Kuil.

De huidige gebruikers van ruimtes in de Aloysiusschool na schooltijd, krijgen ook een plek in het nieuwe gebouw. Zo kunnen ook deze activiteiten na schooltijd in de kindvoorziening Geesteren plaatsvinden. Bovendien is er in het nieuwe gebouw ook ruimte voor kinderopvang van kinderen voor 0 - 2 jaar en peuters. Bij de uitwerking van het plan is tevens uitgebreid stil gestaan bij verkeersveiligheid. Er zijn in totaal drie varianten onderzocht. Uiteindelijk is gekozen voor de variant, waarbij het schoolverkeer en het verkeer voor de nieuwbouwwoningen worden gescheiden. Dit was de meest veilige oplossing. Op het schoolterrein wordt een lus gecreëerd met eenrichtingsverkeer en parkeerplaatsen, waar leerlingen kunnen worden afgezet door ouders in de ‘kiss en ride’-zone. De woningen hebben eigen parkeerplaatsen en zijn bereikbaar via een eenrichtingsstraat via de Louis ten Catelaan.

Op maandag 27 juni van 18.30 tot 20.30 uur vindt een inloopbijeenkomst plaats in de Aloysiusschool, Kampboerlaan 10 in Geesteren. Iedereen is van harte welkom om zich te laten informeren en vragen te stellen.

Afbeelding
Onderhoud dak Pancratiusbasiliek gisteren
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Afbeelding
Gratis kraanwater in Ootmarsum 21 apr, 13:41
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 19 apr, 14:52
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 19 apr, 14:51