Burgemeester Patrick Welman opende samen met de oudste Oldenzaalse veteraan Gerard van Diejen (95) de expositie.
Burgemeester Patrick Welman opende samen met de oudste Oldenzaalse veteraan Gerard van Diejen (95) de expositie. Foto: Picasa

Mijn buurman is ook een veteraan

Algemeen

Wanneer ik ‘s ochtends nog met mijn ontbijt bezig ben komt hij al terug van zijn dagelijkse sportieve activiteiten. Hij doet er alles aan om zijn conditie op peil te houden. Wandelen, zwemmen en fietsen, als veteraan-wielrenner en bestuurslid van de Oldenzaalse Wielerclub O.W.C. is hij dagelijks actief in de weer.

OLDENZAAL - Herman Hilgenberg (80); mijn sportieve buurman is veteraan en dat weten zelfs zijn medebewoners in het Bloemenreyck en vele Oldenzaalse stadsgenoten niet. Wie zijn veteraan? Veteranen zijn alle (oud)-militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden en/of vredesmissies.

Herman Hilgenberg, de rustige en bescheiden Oldenzaler, werd destijds als dienstplichtig militair in april 1962 uitgezonden naar Nieuw Guinea waar hij werd ingezet als radiotelegrafist. Kortstondig waren zijn activiteiten want in december 1962 kwam er een eind aan de oorlog aldaar. Herman Hilgenberg is een actief lid van de Oldenzaalse veteranen vereniging. Afgelopen week was hij ook aanwezig bij de opening van de expositie “Oldenzaalse veteranen: Toen en nu”. Wat u misschien niet weet, geachte lezer, is dat er alleen al in Oldenzaal 240 veteranen woonachtig zijn.

De expositie werd geopend door burgemeester Patrick Welman samen met de oudste Oldenzaalse veteraan, Gerard van Diejen (95). De expositie is geopend tot en met 22 mei op woensdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur .in de oude bibliotheek aan de Ganzenmarkt. Herman Hilgenberg is nauw betrokken bij Stichting Veteranen Oldenzaal. Onlangs trof ik hem nog aan met zijn mede veteranen op het kerkhof aan de Hengelosestraat waar ze samen de graven onderhouden van de gesneuvelde militairen en Oldenzalers die tijdens de oorlog 1940 –1945 zijn omgekomen. Het thema van de expositie is “Vrijheid in verbondenheid” daar wordt het de bezoeker van deze indrukwekkende expositie duidelijk, wanneer men van de informatiepanelen de verhalen leest over twaalf Oldenzaalse veteranen en een verhaal van de vrouw van een oorlogsveteraan en haar gezin.

Ik ben een dag na de opening teruggegaan en heb de tijd genomen om de dertien informatiepanelen te lezen en in mij op te nemen. Mooi beschreven en uitgedrukt in pakkende verhalen die op de overzichtelijke panelen zijn verwoord en getoond met historisch fotomateriaal. De stuwende kracht achter deze expositie is Stephanie Hulsman, de nu nog enige Oldenzaalse vrouwelijke actieve oorlogsveteraan van de stichting Oorlogsveteranen Oldenzaal. Haar verhaal en de gevolgen van haar missie in Bosnië laat bij mij diepe sporen na, bewondering en respect hoe deze kleine Oldenzaalse vrouw zich staande heeft gehouden bij haar missie in Bosnië en hoe ze nu hier in Oldenzaal aan ons Oldenzalers duidelijk maakt dat de veteranen geen club is van oude mannen die beladen met medailles paraderen. Maar dat het ook jonge Oldenzaalse veteranen, mannen en vrouwen, zijn die nu dagelijks actief zijn en in vredesmissies opereren. Vrede, vrijheid, veiligheid: onderwerpen die vandaag de dag actueler zijn dan ooit. Het is niet alleen de periode van de Tweede Wereldoorlog waarover informatie wordt gegeven, overal in de wereld zijn Oldenzaalse militairen ingezet in conflictgebieden en/of oorlogen. De expositie loopt tot en met zondag.

Herman Hilgenberg geeft het verhaal van vrede en vrijheid door aan zijn zonen.
Pen
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 14 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 14 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 15 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 17 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 17 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 17 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 17 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 17 uur geleden