De Steenstraat in 1940.
De Steenstraat in 1940.

Wandelend door de WO2-geschiedenis

Algemeen

Veel Oldenzalers toonden al interesse en namen deel aan de eerste officiële Oldenzaalse Bevrijdingsroute door hartje stad. De route werd ontworpen door Willy Brons en Ben Wekking. De twee Oldenzaalse oorlogsveteranen hadden al een proefwandeling gelopen, waaraan een zeer grote groep van KBO- en PCOB-leden aan heeft deelgenomen. 

OLDENZAAL - De eerstvolgende wandeling met gids zal zijn op zondag 22 mei. Het vertrek is vanaf de oude bibliotheek aan de Ganzenmarkt. Daarna zal deze Bevrijdingsroute in de activiteitenkalender van Oldenzaal promotie worden opgenomen. De wandelbevrijdingsroute kan dan individueel worden gewandeld of per scootmobiel. Indien er belangstelling is om als groep deel te nemen met uitleg van een der stadsgidsen meldt u zich dan aan bij Oldenzaal Stadspromotie.

Het is niet alleen een wandelroute; hij is ook perfect geschikt voor mensen met een scootmobiel. Hij vertelt vele verhalen, waarbij aandacht wordt gegeven aan de gebeurtenissen die in de Tweede Wereldoorlog in Oldenzaal hebben plaatsgevonden. Een aantal plekken die in de route zijn opgenomen zijn de begraafplaats aan de Hengelosestraat, het Carmellyceum met daarbij het verhaal van Titus Brandsma die 15 mei werd Heilig verklaard door Paus Franciscus. De Joodse begraafplaats aan de Lyceumtraat, huize Irene, het station met het verhaal van spoorman Jan J. Zorn en meerdere plekken in Oldenzaal stad die passen bij de vele verhalen van Oldenzaal in oorlogstijd en na de bevrijding. 

De route duurt minimaal twee uur en is 4,5 km lang. Deelnemende wandelaars waren onder de indruk over dat wat verhalenverteller Willy Brons allemaal had vergaard en vastgelegd. De stadsgids van de Bevrijdingsroute stond stil bij het gebouw waar in oorlogstijd van de Orts commandant Hauptman Menzel was gevestigd: Steenstraat nummer 27. De Bevrijdingswandeling, stilstaan bij verschillende plaatsen en gebouwen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets bijzonders heeft plaatsgevonden. De Bevrijdingswandeling door Oldenzaal biedt ook aan het basis- en vervolg onderwijs de mogelijkheid om de geschiedenis van Oldenzaal in oorlogstijd tot zich te nemen.

Willy Brons geeft uitleg in de Steenstraat over het oorlogsverleden. Een aandachtige groep toehoorders neemt de boeiende geschiedenis tot zich tijdens de wandeling.
Het bord dat ten tijde van de oorlog op de gevel prijkte van de Steenstraat 27.
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 6 uur geleden
Afbeelding
Zaaiactie voor de bijen 6 uur geleden
Lekker eten, gezelligheid en gemeenschap. Daar draait het om bij het Suikerfeest. (Tekst: Martin Meijerink)
Gezellige afsluiting van de ramadan met het Suikerfeest 7 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 9 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 9 uur geleden
Afbeelding
Benefietconcert Dames Smartlappen Koor 9 uur geleden
Afbeelding
Visie wonen, welzijn en zorg 9 uur geleden
Foto: Masterphoto
Mooi programma voor Maxima's Night Out 9 uur geleden