Meester-verhalenverteller Wim Wolbrink en zoon Sen zorgen voor wat prikkeling op de Nationale Ouderendag in Oldenzaal.
Meester-verhalenverteller Wim Wolbrink en zoon Sen zorgen voor wat prikkeling op de Nationale Ouderendag in Oldenzaal. Foto: Picasa

Oldenzaal werkt toe naar een ouderen-vriendelijke samenleving

Algemeen

Oldenzaal stond afgelopen week stil bij de Nationale Ouderendag. Een dag waar men aandacht vraagt voor de diverse thema’s van gezond en gelukkig ouder worden. Ook in Oldenzaal zijn steeds meer initiatieven die hier positief aan bij moeten dragen.

OLDENZAAL - Destijds hoefde ik (Martin Meijerink) niet lang na te denken toen mij gevraagd werd om ambassadeur te worden van Twents Zilver Kwiek met Kunst. Uiteindelijk ontstond ook het idee om een stamtafel - de Proattafel - in te richten voor een toen nog onzichtbare doelgroep: eenzame, oudere mannen. Er is inmiddels met succes een begin gemaakt.

Om het behapbaar te houden kunnen er nu maximaal 12 heren bijeenkomen op de vrijdagmiddag in het hart van de stad. Zij praten over van alles en nog wat. De levensverhalen die we hebben en kwijt willen zijn wonderlijk en het bijzondere is dat hiermee nieuwe vriendschappen zijn ontstaan. Het is de bedoeling dat deze activiteiten ook elders in de stad opgezet worden. Op meerdere locaties in de wijken. Zo kunnen zich leuke groepjes vormen en voorkomen we dat ouderen geïsoleerd raken.

We willen de eenzaamheid te lijf gaan, en na een jaar valt te constateren dat dit aardig lukt. De eerste ervaringen zijn positief. Wij zijn er van overtuigd dat ouderen meer en meer, ook zelf er van overtuigd geraken, dat ze meer kunnen en nog mee tellen in de maatschappij. Inmiddels zijn enkele verhalen van hen vastgelegd en gepubliceerd in de krant Hart voor Senioren in Overijssel. De bedoeling is dat wij de Proattafel breder opzetten in Oldenzaal, maar ook onze boodschap doorgeven aan inwoners van andere dorpen en steden in Overijssel. Zij kunnen dan lokaal dit soort Proattafels opzetten. Wij zijn geen professionals maar de sleutel van het succes is het informele karakter praten van mens tot mens. Inmiddels zijn we ook begonnen om meer en meer aandacht te vragen voor een dementievriendelijk Oldenzaal in de toekomst.

Het team van Kv Java met de overall overwinningsbokaal. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Weer sterk deelnemersveld bij het Hulsbeek Klootschiettoernooi 2024 13 minuten geleden
Afbeelding
Activiteiten voor de Autismeweek 34 minuten geleden
Woonboulevard Almelo trapt de serie braderieën af met een Middeleeuwse Braderie. (Foto: Larissa van Zeist)
Stoomtrein rijdt op tweede paasdag 50 minuten geleden
De graven krijgen jaarlijks een schoonmaakbeurt in de aanloop naar de herdenking. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Schoonmaakbeurt voor oorlogsgraven zaterdag 1 uur geleden
Afbeelding
Kunststof kozijnen, rolluiken en meer 22 uur geleden
Afbeelding
Geen voetbal zónder vrijwilligers... 23 mrt, 13:27
Afbeelding
Laat je garderobe stralen met de lente- en zomercollectie van Geisha 23 mrt, 09:57
Afbeelding
Geslaagd toernooi van taekwondo-tak Hantei 22 mrt, 12:25